Одштампајте ову страницу

ОСВЕЋЕЊЕ ЗЕМЉИШТА ЗА НОВЕ ХРАМОВЕ У УЖИЦУ

ОСВЕЋЕЊЕ ЗЕМЉИШТА ЗА НОВЕ ХРАМОВЕ У УЖИЦУ 6. фебруара, на дан Преподобне Ксеније Римљанке и Св. Мученика Вавила, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички Г. Јован освештао је у Ужицу земљиште на три локације намењене за подизање нових православних храмова у овом граду.

Преосвећени Владика је, уз саслужење ужичког свештенства, осветио места на Старом граду (Караули) где ће бити грађена црква Преподобне мати Параскеве-Свете Петке, на Међају где ће бити грађена црква Свете Тројице (слава града Ужица) и у Крчагову где ће бити грађена црква Покрова Пресвете Богородице. Освећењу је присуствовао министар правде у влади Републике Србије, господин Никола Селаковић, градоначелник Ужица, Саша Милошевић, градски званичници и мноштво верног народа.

Његово Преосвештенство Епископ Јован се у свом обраћању, након освећења, зхвалио градским властима на слуху које су имале за потребе Цркве у Ужицу, додајући при томе да за време своје архијерејске службе никада није имао прилику да у једном дану освети три локације за подизање нових цркава.

Пуних 170 година Ужице није добило ни један храм. Последњи је била данашња саборна црква Светог Георгија која је освештана 1844. године. Од тада, када је број ужичких хришћана у црквеним књигама бројао 700, до данас, када их је преко 50 000, није подигнута ни једна православна црква.

Беседа епископа шумадијског и администратора жичког Г. Јована на Караули

Беседа епископа шумадијског и администратора жичког Г. Јована у Крчагову

Беседа епископа шумадијског и администратора жичког Г. Јована на Међају

После толико времена, захваљујући градским властима, одређене су три локације и све три су обележене крсним знамењем. Учешће у овој великој свечаности узео је министар правде у Влади Републике Србије Господин Никола Селаковић, градоначелник града Ужица Господин Саша Милошевић и челници овога града, бројно свештенство и велики број верног народа. Владика је најпре освештао и поставио крст на месту званом Караула и овај храм ће бити посвећен Преподобној матери Параскеви. Град Ужице слави Свету Тројицу и њој ће бити посвећен храм у центру града, на Међају.

Покрову Пресвете Богородице биће посвећен и подигнут храм у Крчагову. Епископ је, обраћајући се присутном народу и медијима, изразио дубоку захвалност свима који су дали допринос да црква добије ове локације нагласивши да ћемо градећи храмове изграђивати себе и показати да смо достојни наследници својих предака, славних српских градитеља, светородне лозе Немањића, Лазаревића... и позвао сваког присутног да макар са једном циглом помогне ово богоугодно дело.

Протојереј-ставрофор Милош Босић