Одштампајте ову страницу

КРШТЕЊЕ У ЗАЈЕДНИЦИ ЗЕМЉА ЖИВИХ

КРШТЕЊЕ У ЗАЈЕДНИЦИ ЗЕМЉА ЖИВИХУ понедељак, 23. децембра 2013. године, Епископ шумадијски Г. Јован и администратор жички, служио је Свету Архијерејску Литургију у заједници „Земља живих“ у Брајковцу уз саслуживање Архијерејског намесника Колубарско - посавског, протојереја-ставрофора Златка Димитријевића и јереја Бојана Чоловића. У оквиру Литургије Владика Јован крстио је три штићеника ове обитељи: Јеврема Филиповића из Оџака, Милоша Павловића из Београда  и Зорана Валентића из Младеновца. Окупљени су имали прилику да се још једном увере у древност и значај праксе крштавања у оквиру Свете Литургије.

Обративши се сабрању, а најпре члановима ове обитељи, Преосвећени је поручио да крштењем добијамо Духа Божијег. Крштење је ново рођење, одрицање од страсти и слабости. Овим рођењем постајемо пријатељи Христови, кроз Литургију и хришћански живот. Покуцавши на врата Цркве Христове и штићеници ове заједнице покушавају да се ослободе и отргну од својих слабости. Сами то нису били у стању да учине, без помоћи Божије. Али, Бог је милостив, он је Љубав и помоћи ће да се спасимо, ако смо послушни и смирени.

Литургијско сабрање у Брајковцу завршено је трпезом љубави, коју је са штићеницима заједнице “Земља живих” приредио протојереј-ставрофор, Александар Новаковић, старешина ове обитељи. На самом крају, отац Александар, срдачно се захвалио Владики Јовану за несебичну подршку коју је до сада пружао заједници разумевајући специфичност и тежину положаја овог братства.