Одштампајте ову страницу

РУКОПОЛОЖЕЊЕ У МИРОСАЉЦИМА

РУКОПОЛОЖЕЊЕ У МИРОСАЉЦИМАУ суботу, 07. децембра 2013. године, када Црква прославља св. великомученицу Екатарину и св. великомученика Меркурија, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у Миросаљцима, намесништво Колубарско – посавско. Епископу је саслуживало свештенство овог намесништва. Овом приликом Владика Јован рукоположио је у свештенички чин јерођакона Филотеја (Јовановића), сабрата манастира Светог великомученика Георгија из Ћелија код Лајковца.

Богонадахнуто беседећи окупљеним верницима, Првојерарх шумадијски је поручио да све оне који желе побожно да живе очекују страдања и прогањања у овом свету од оних који живе другачије, нехришћански и непобожно. Праведници, иако ништа лоше не чине неправеднима, оптерећују њихову савест, која због греха није мирна. Али, у том трпљењу и смирењу пред страдањима је и спасење сваког човека. Пример спасоносног трпљења даје нам сам Господ Исус Христос. Од оваплоћења и рођења на Земљи, па до крсне смрти, Спаситељ је сав био у трпљењу. Зато у у данима Велике недеље у Цркви певамо: Слава дуготрпљењу твоме Господе. Ако живимо по Богу, Господ неће дозволити да пропаднемо. Он зна меру нашег трпљења и не шаље на нас више искушења него што можемо да поднесемо. Бог је Љубав која све облива и све приводи у спасење, ако је човек на то спреман. Бог је Љубав која не жели никоме да пропадне, него да се сви спасу и буду приведени у познање Истине. Бог је Љубав која стрпљиво чека да се човек поправи. Свакодневно смо изложени искушењима и падовима, и када све ово претрпимо Христа ради, излазимо као победници на дан Другог Христовог доласка.

Беседа епископа шумадијског и администратора жичког Г. Јована

Духовна поука епископа шумадијског и администратора жичког Г. Јована

Новорукоположеног јеромонаха Филотеја (Јовановића), Владика је поучио узвишености и значају литургијског служења, назвавши Свету Литургију најбољом учионицом и веронауком, која нам наговештава радост вечног живота у Царству Небеском. Благодат Светога Духа је та која надокнађује све наше људске недостатке и мане и која нас недостојне приводи међу служитеље Службе над службама, Свете Литургије.

За љубав и помоћ коју су указали при изградњи и уређењу храма у Миросаљцима, Владика Јован доделио је грамате признања Милораду Грчићу, директору Рударског басена Колубара, Милети Радојевићу, директору Канцеларије за сарадњу са црквама и верским заједницама, Витомиру Димитријевићу, предузетнику из Миросаљаца, Миодраг Ранковићу, предсенику синдиката Колубаре и Месној заједници Миросаљци.

Сабрање око шумадијског Првојерарха завршено је трпезом љубави за окупљене вернике, коју је са својим парохијанима приредио парох миросаљачки, јереј Зоран Ивановић.