Одштампајте ову страницу

КЛИНИЧКИ ПСИХОЛОГ ВМА ДР ВЛАЈКО ПАНОВИЋ ГОСТ ДУХОВНЕ ТРИБИНЕ У МЛАДЕНОВЦУ

КЛИНИЧКИ ПСИХОЛОГ ВМА ДР ВЛАЈКО ПАНОВИЋ ГОСТ ДУХОВНЕ ТРИБИНЕ У МЛАДЕНОВЦУДана 5. децембра 2013. год. у парохијском дому храма Успења Пресвете Богородице у Младеновцу, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског и администратора жичког господина Јована, организована је Духовна трибина на којој је говорио клинички психолог Војно медицинске академије из Београда, доктор Влајко Пановић.

Ово је била трећа овогодишња трибина у организацији младеновачке Цркве, након што су пре неколико недеља гостовали штићеници заједнице „Земља живих“ из Брајковца са оцем Александром Новаковићем, а пре њих академик Матија Бећковић. Братство храма, на челу са архијерејским намесником јерејем Жељком Ивковићем, одлучило се на организовање трибина, пошто је постојала велика жеља и потреба верујућих Младеновчана (посебно младих родитеља) да чују и разговарају са неким ко се на успешан начин и више година бави проблемима кроз које пролази савремена породица. Организовање ове трибине у потпуности је преузело братство храма Успења Пресвете Богородице у Младеновцу.

На самом почетку јереј Жељко Ивковић је поздравио присутне и захвалио се присутнима, који су у изузетно великом броју и поред хладног времена одлучили да дођу на Духовну трибину. Отац Жељко је констатовао да таква подршка сведочи да све што се ради на мисионарском и културно-образовном плану од стране младеновачке Цркве, итекако има смисла. Потом је др Пановић представио у 19 тачака све проблеме и искушења, кроз које пролази просечна породица у Србији. Највише пажње посвећено је родитељским дилемама како изградити дечје самопоуздање и начин васпитања малишана у савеременом друштву. „Изградња дететове личности и начин на који ће оно посматрати свет зависи не само од околности у којима одраста, већ и у начину на који га ми својим понашањем и љубављу обликујемо. Таква особа је душевно зрела, чврста и одлучна, зна шта хоће и како то може да оствари , при том поштујући и себе и друге. Самопоуздане особе нису „пуне себе“, о себи и другим појавама имају позитивну, али прилично реалну слику“ ‒ каже психолог Влајко Пановић, у основи самопоуздања је самопоштовање и поштовање према другима. Дете о себи мисли онако како сматра да њему најближи људи мисле о њему. Здраво самопоуздање је реална процена сопствених могућности, и постигнућа уз заслужено поштовање других људи. Сампоуздано дете није оно које мисли да је савршено ни безгрешно, то је оно које је уверено у своје вредности, прихваћено као јединствено биће, са свим позитивним особинама, али и манама, које му уз Божју помоћ даје још већу вредност.

У другом делу вечери, присутни су постављали питања и развио се изузетан и отворен дијалог између госта и публике. Присутни у парохијском дому поставили су велики број питања клиничком психологу ВМА Влајку Пановићу, а многи су прихватили чињеницу да је било грешака у васпитању своје деце, што је најбоља потврда да малишане није лако одгајити и неговати. Као закључну реч ове Духовне трибине, отац Жељко Ивковић је рекао да ће се сарадња између др Пановића и верујућих у Младеновцу и даље наставити, па чак, ако буде потребе и заинтересованих, може доћи и до отварања својеврсног саветовалишта у којем би родитељи могли да добију помоћ не само у вези са васпитањем деце, већ и у борби са сектама и свим врстама зависности.

ђакон Марко Јефтић