Одштампајте ову страницу

ЛИТУРГИЈСКО ВЕНЧАЊЕ У ПОЖЕГИ

ЛИТУРГИЈСКО ВЕНЧАЊЕ У ПОЖЕГИЛитургијска заједница Цркве Божје која привремено борави у Пожеги имала је изузетну радост да дочека архијереја шумадијског Господина Господина Јована који је у светотајинску брачну заједницу увео господина Младена Миливојевића, теолога и катихету и Ивану Крсмановић, (дипломираног биолога). У овом црквеном догађају учествовали су архимандрит студенички Тихон, архимандрит Арсеније из Краљева, архимандрит Тимотеј вазнесењски, сви пожешки свештенослужитељи, као и свештенослужитељи и ђакони са других страна, народ Божји, званице и велики број деце. На радост око које су сви били окупљени додата је још једна; старешина цркве пожешке отац Ненад Величковић одликован је правом ношења напрсног крста и тиме добио чин протојереја-ставрофора.

У свечарском амбијенту цркве Света три Јерарха у Пожеги, где је литургијско венчање обављено, имали смо прилику да видимо најизворнији начин склапања једног хришћанског брака. Младенци су били овенчани цветним венцима које је припремила преподобна мати Наума из манастира Успења кабларског. Веома надахнута беседа владике Јована која је била упућена првенствено читавом сабрању, а затим и младенцима, подсетила је све учеснике на важност литургијског начина живота и поимања света. Причестивши се Светим Христовим Тајнама Младен и Ивана су потврђени од Цркве као муж и жена и примили су Божји благослов за заједнички живот који свој смисао и пуноћу има у очекујућем нас Царству Божјем.

Беседа епископа шумадијског и администратора жичког Г. Јована

Након свечане трпезе и празничног заједничења архијереј Јован је благословио све присутне и кренуо пут Косова и Метохије.