СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СОПОТУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СОПОТУУ недељу 20 по Духовима, 10. новембра 2013. године, на дан прослављања светог мученика Терентија и Св. Арсенија Сремца, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Вазнесењском храму у Сопоту. Епископу су саслуживали: протојереји-ставрофори Радич Радичевић, Саво Арсенијевић, Драги Вешковац и Љубиша Смиљковић, архијерејски намесник космајски, протојереј Маринко Радмило, протонамесник Милинко Тимотијевић и ђакони Небојша Јаковљевић и Филип Јовановић.

Повод литургијског сабрања била је прослава 30 година од матуре призренских богослова генерације 1978-1983. као и педесети рођендан Архијерејског намесника космајског протојереја-ставрофора Љубише Смиљковића, једног од матураната поменуте генерације.

Мноштво школске деце, заједно са својим вероучитељима Јеленом Четник и Бојаном Миленовићем, узело је учешћа је на Светој Литургији најпре појањем, а онда, после причешћа свештенослужитеља, и кроз часно и Пресвето Тело и Крв Господа Христа.

Тумачећи чудо васкрсења сина удовице наинске, Преосвећени Владика је између осталог рекао да је живот наш на земљи питање које свако себи поставља, али да је питање живота увек питање Богопознања. “Удубљујући се у речи данашњег Јеванђеља, схватамо да је овај живот бојиште вере где се човек стално бори са питањем: шта је живот вечни? Овај живот нам се даје као Основна школа, да преко њега упознамо живот вечни…”

Горан Лукић, јереј