Одштампајте ову страницу

ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ И ОСВЕЋЕЊЕ ПАРОХИЈСКОГ ДОМА У СТЕПОЈЕВЦУ

ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ И ОСВЕЋЕЊЕ ПАРОХИЈСКОГ ДОМА У СТЕПОЈЕВЦУУ четвртак 24. октобра 2013. године верни народ Степојевца и околине окупио се у храму Срба светитеља да дочека Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован. Владика је служио свету Архијерејску Литургију и по древној пракси отаца и учитеља Цркве, у оквиру службе крстио малог Јована сина пароха мељачког јереја Новака Илића и његове супруге Вање. Епископу су саслуживали: архијерејски намесник бељанички протојереј-ставрофор Видо Милић, јереј Небојша Тополић, јереј Владимир Димић, јереј Игор Обрадовић, ђакон Небојша Јаковљевић и ђакон Дарко Павловић. Кум на крштењу био је Немања Недељковић.

Владика је на почетку службе обавио свету тајну крштења а после прочитаног јеванђеља беседио о значају литургијског сабрања јер је то време када треба да заблагодаримо Богу. На литургији се освећујемо а да би се осветили неопходно је да се за њу припремимо. Душа наша непрестано чезне за Богом и зато је нопходно да смо непрестано у литургији.У наставку је Владика говорио о значају свете тајне крштења, поготово за новокрштеног за кога сви треба да се молимо да би истински живео хришћански и да би остао обучен у Христа. Свако ко је крштен дужан је да живи литургијски у заједници са Христом. Данас смо се и сабрали да би зблагодарили Богу за новокрштено дете што је и оно спознало Христову заједницу. Трећи део беседе Епископ је посветио посланицима на њиви Господњој тј. свештенству али и свима верницима јер сви смо ми на неки начин апостоли. Што је душа у телу то је хришћанин у свету. Зато смо позвани увек да носимо Спаситеља у свом телу. Сви смо зато призвани да се молимо једни за друге и пастири за вернике и верници за пастире, да се жртвујемо једни за друге. Неопходна нам је упућеност једних на друге. На крају је Владика напоменуо да негујемо мудрост сједињену са добротом да би смо били истинска чеда Божија. Ми смо словесно стадо Христово само у заједници са Њим. Без заједнице са Богом немамо могућности спасења и вечног живота.

Беседа епископа шумадијског и администратора жичког Г. Јована

У току литургије причестио се велики број деце и верног народа, а након службе уследило је освећење новосаграђеног парохијског дома у Степојевцу. После освећења парохијског дома Владика је одликовао достојанство протонамесника свештеника степојевачког Милорада Михаиловићау. Нако тога уследила је трпеза љубави за све окупљене.