Одштампајте ову страницу

ПРОМОЦИЈА ЧАСОПИСА “РАСТКО”

ПРОМОЦИЈА ЧАСОПИСА “РАСТКО” “1700 година Миланског едикта и пола века постојања школе”

Основна школа “17.октобар” из Јагодине је издала 13. по реду број школског часописа “Растко”. Да подсетимо часопис излази са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована. По одобрењу директора школе г-ђе Биљане Милановић, а уз сагласност координатора за веронауку Архијерејског намесништва беличког Епархије шумадијске, јереја Миломира Тодоровића. Главни и одговорни уредник часописа је вероучитељ Борис Милосављевић.

Промоција је одржана 17. октобра, на дан школе, у мултимедијалној сали уз присуство многобројних гостију, ђака, наставника и вероучитеља.

Посвећен јубилејима, у тринаестом броју Растка прочитаћете и оргинални текст Миланског едикта, који је издао Свети цар Константин 313. год, и којим је дозвољено свим хришћанима који су до тада били гоњени и убијани због вере, да слободно смеју да исповедају своју веру, и зидају Свете Цркве у којима ће служити Свете Литургије.

А сећајући се дела Светог Стефан Лазаревића, ови мали новинари покушали су све да подсете да се борба за слободу и постојање, не води оружијем него писменошћу, знањем и васпитањем, јер ако знамо ко смо и шта смо, и чему тежимо, онда ћемо постојати и као личности, а самим тим и као народ, и успећемо да истрајемо и опстанемо без обзира на све недаће у којима се будемо нашли.

Тринаести број часописа РАСТКО

Уредник часописа вероучитељ Борис Милосављевић истиче: “Сам циљ часописа био је да децу мотивишем да стварају, јер човек је икона Божија и као такав позван је и има слободу да ствара, за разлику од свих других створених бића. Такође, циљ је и да се сачувају све оне вредности нашег народа по којима смо и ми познати и које представљају наше презиме и нас саме, ко смо и шта смо, да се не забораве. Ако су их наши дедови сачували, и ми смо дужни сходно нашим могућностима, ако ништа друго, бар да их пренесемо онима који долазе после нас”.

Часопис је управо проткан и стваралаштвом деце, тако да је у овом броју објављено преко 50 њихових цртежа, и сви они на неки начин представљају онај светосавски дух, који је записан у свима нама, јер Свети Сава није писао књиге, него је писао по душама људским.

Такође треба истаћи да је у оквиру овог броја изашао и чланак о друштву Светог Саве, професора историје Нинослава Станојловића.

Ту ћете у оквиру рубрике, добар савет злата вреди, наћи веома поучне, па можемо рећи и животне приче, који ће вас у сваком случају подстаћи да мало другачије размишљате о животу, себи и о другима око себе.

Саму промоцију увеличали су својим свирањем на гитари ученик Милан Милосављевић и Милица Јаковљевић на виолончелу, а чланови новинарске секције су на један врло симпатичан начин презентовали ово пре свега на нашим просторима јединствено дело, истакавши да је то њихов дневник ђачких дана и историја њиховог одрастања, и како су на крају истакли ово њихово дело је можда мало за свет, а велико за њих мале.

Прођакон Нинослав Дирак