ОСВЕЋЕЊЕ НОВОИЗГРАЂЕНЕ ЦРКВЕ У РАШКОЈ

ОСВЕЋЕЊЕ НОВОИЗГРАЂЕНЕ ЦРКВЕ У РАШКОЈПразник Рођења Пресвете Богородице овога лета Господњег обасјао је посебном, нестварном светлошћу небоземног догађаја град Рашку и верни народ овога краја. Двадесет и први септембар 2013. године остаће у сећању не само нас одраслих већ и наше омладине, нашег подмлатка као дан у којем се дешавало нешто што се не виђа често у животу једног човека па ни у служби једног свештеника.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор епархије жичке Г. Јован обавио је Велико освећење новоподигнуте Цркве Рођења Пресвете Богородице у насељу Власову, вароши Рашка и том приликом положио свете мошти Великомученика Косовског и Кнеза Српског Лазара у часну трпезу овога храма. Радост верног народа нашег Архијерејског намесништва студеничког делили су наши многопоштовани ктитори ове Цркве докторка Хаџи-Весница Савић-Урошевић са својим супругом Славомиром и синовима Андрејом и Стефаном.

Као и свака наша светиња од искони нашег народног бића па до данас и ова новоизграђена Богородичина Црква у Рашки представљала плод несебичне љубави ктитора према Богу и своме роду, плод видљивог уздарја као хвале једином Господу и Његовој Пресветој Богоматери за сва доброчинства и благослове којима су неизрециво даривали докторку Весницу и њену породицу. Из те немерљиве жеље да се на видљиви начин ода никада до краја изрецива хвала Богу никао је овај храм за тачно годину дана. 17. септембра 2012. године Архимандтрит Тихон, игуман студенички, је по благослову сада блаженопочившег епископа Хризостома, обавио освећење темеља; након једног годишњег циклуса никао је и уцвао предивни духовни цвет, бела Црква крајпуташица на раскршћу вековних друмова ка распетом Косову и далеком сињем мору Јадранском.

Беседа епископа шумадијског и администратора жичког Г. Јованa I

Након завршеног Великог освећења наш Преосвећени Владика одслужио је Свету Литургију са свештенством како жичке и шумадијске тако и из рашко-призренске епархије. Саслуживали су: Архијерејски намесник новопазарски протојереј-ставрофор Томислав Миленковић, секретар епископа жичког јереј Ђорђе Лазаревић, парох јошаничко-бањски јереј Жељко Филиповић, парох ушћански јереј Милован Крупниковић, парох павлички јереј Данило Петровић, парох бељачки јереј Слободан Глишовић, ђакони Иван Гашић и Небојша Јаковљевић из Крагујевца, ђакон Александар Грујовић из Краљева, ђакон наше Светоархангелске Цркве Бојан Сујић и чтец господин Марко Петровић из Крагујевца.

Беседа епископа шумадијског и администратора жичког Г. Јованa II

Овом Светом Литургијском сабрању присуствовали су поред ктитора и верног народа игуманија манастира Градац монахиња Ефимија са својим сестринством као и настојатељица манастира Павлице монахиња Екатарина, председник Општине Рашка господин Јован Чорбић као и други виђенији људи како из општинских установа тако и из војске, 21. пешадијског батаљона, полицијске управе, просвете и дома здравља.

Након Свете Литургије под новоосвећеним сводовима овога храма пререзан је и славски колач са овогодишњим домаћинима-ктиторима докторком Весницом и члановима њене породице након чега је у порти храма организован краћи културно-уметнички програм у којем су учествовали члнови,углавном они млађи, из оба наша фолклорна друштва, КУД “Рашка” и Ансамбл “Фрула”.

Литургијско заједничарење свих нас сабраних око нашег Светог Владике као иконе самога Христа под куполом Богородичине Цркве у Власову и резак звук тешких и тужних речи песме “Ој Косово Косово” који се проламао из грла младих девојака, уздигао је Ибарску долину са свим оним народом, ктиторима, свештенством и оном новоизграђеном белом Црквом небу под облаке одакле свемилостивим оком непрестано на све нас гледа и молитвама Светога Кнеза нашег Лазара непрестано шаље благослов Блага Богомајка, Пресвета Владичица наша.

архијерејски намесник студенички и парох рашки протојереј Мирослав П. Петров