ВОЗДВИЖЕЊЕ ЧАСНОГ КРСТА У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУ

ВОЗДВИЖЕЊЕ ЧАСНОГ КРСТА У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУПРВА ЛИТУРГИЈА НА ЗНАКОВНОМ ЈЕЗИКУ У СРБИЈИ

У четвртак на навечерје празника Крстовдана, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован са свештенством Саборног храма, служио је свечано бденије. Пред крај јутрења када се пева свечано: «Свети Боже, Свети Крепки, Свети Бесмртни помилуј нас», Епископ је узео Часни Крст, украшен босиоком и цвећем, и у свечаној литији га пренео из олтара до средине храма, и подигао га у ваздух са четири стране (јужне, источне, северне и западне), што символише четири крака Крста. Јер Крст Часни преиспуњава свецели космос, сабира свецелу твар љубављу Христовом.

Поставивши Часни Крст на постоље насред цркве, Епископ се заједно са читавим сабрањем верног народа поклонио Часном Крсту, уз певање молитве:

Крсту Твоме клањамо се, Владико,
И свето Васкрсење Твоје славимо.

На сам дан празника Воздвижења Часног Крста, Преосвећени Владика Јован са свештенством Саборног храма у Крагујевцу и верним народом, служио је Свету Архијерејску Литургију.

Крстовданској Литургији присуствовали су чланови Удружења глувих и наглувих особа у Крагујевцу и ученици школе за образовање деце са оштећеним слухом. Секретар Удружења глувих и наглувих особа Шумадијског округа Сузана Маслаћ рекла је да је превођење Литургије на знаковни језик од великог значаја, јер је особама оштећеног слуха уз помоћ тумача, свештеника који је савладао знаковни језик, омогућено да присуствују верским обредима и да осете духовност.

Срећко Зечевић, јереј