Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СТАНОВУ

У уторак 20. августа, када Црква Христова слави Преподобног Дометија и Ора, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Великомученика и исцелитеља Пантелејмона у Станову.

Епископу су саслуживали: протојереј Синиша Марковић, јереј Петар Бранковић и ђакон Недељко Дикић уз Литургијско појање студената теологије.

Владика је у беседи после прочитаног Јеванђеља истакао битност заједнице која је Божија творевина. Човека је саздао за заједницу, а то је Црква Божија чија је Он глава. Без љубави нема заједнице. Породица у којој нема љубави је разбијена. Нема нико осећаја за другога него само за себе. Неко ту увек пати, али зато нам Господ каже да љубимо једни друге. Сигурно да није лако волети, наша је огреховљена природа и када човек има Бога у себи и када воли Бога онда ће он заиста истински волети и човека. Када човек заволи Бога онда види колико је лакше волети него мрзети. Што више имаш љубави ти си пунији, јер имаш више Бога у себи, а Бог је Љубав. Данашње Јеванђеље каже да ми љубимо једни друге ако заиста желимо бити хришћани на делу, а не само на речима.