OСВЕЋЕЊЕ НОВЕ ЦРКВЕ У СЕЛУ РТИ КОД ЧАЧКА

OСВЕЋЕЊЕ НОВЕ ЦРКВЕ У СЕЛУ РТИ КОД ЧАЧКАУ петак, 02. августа 2013. године, када наша Света Црква прославља Светог пророка Илију, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у селу Рти код Гуче, уз саслужење Високопреподобног архимандрита студеничког Тихона, шест свештеника и четири ђакона. Том приликом освећена је новодигнута Црква брвнара посвећена Светом пророку Илији. Након Свете Литургије и резања славског колача Владика је одржао пригодну беседу у којој је верни народ подсетио да је спасење једино могуће у заједници Тела Христовог, тј. Цркви. Овом приликом Епископ Јован уручио је ктитору храма Миленку Костићу из Чачка високо одликовање Српске Православне Цркве, орден Светога Саве првог степена.

Истог дана Епископ Јован обишао је и Цркву Светог великомученика Пантелејмона у Котражи чији је ктитор такође Миленко Костић. У Котражи Владика је обишао и Цркву Светог великомученика Георгија.

Беседа епископа шумадијског и администратора жичког Г. Јована у селу Рти код Чачка

Беседа епископа шумадијског и администратора жичког Г. Јована у Котражи

У поподневним часовима Епископ Јован осветио је крст за нову Цркву у Лучанима. Честитајући ове радове Владика је пожелео Божији благослов да се започето дело и доврши. И у најтежим временима, када све пада у заборав, памте се светилишта и чувају у сећању докле и сам човек постоји.

протојереј Милун Ивановић, архијерејски намесник драгачевски