АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И КРШТЕЊЕ У МАНАСТИРУ ПАВЛОВАЦ

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И КРШТЕЊЕ У МАНАСТИРУ ПАВЛОВАЦЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован на дан Светог деспота Стефана Лазаревића и преподобне Евгеније 01. августа 2013. године, служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Павловац, у самом подножју планине Космај. Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, протојереј-ставрофор Мића Ћирковић, Архијерејски намесник орашачки, протојереј Слободан Кеџић и протојереј Александар Марковић. Свечани тон богослужењу дао је хор Благовести из Рајковца под руководством диригенткиње госпође Љиљане Миловић.

У својој беседи која је уследила након прочитаног Јеванђеља наш Првојерарх подсетио је на житије Светог деспота Стефана и на најмаркантније догађаје његовог живота, поучавајући верни народ да следи овакве личности наше историје. С обзиром на то да је у току Литургије обављено крштење кћерке Софије младеновачког ђакона Марка Јефтића и његове супруге професорке Наташе Јефтић, Владика је нагласио важност активног живота у Цркви испуњеног Светим Тајнама. Истакао је да у Цркви морамо да се трудимо да узрастамо до мере раста Христовог, од тренутка крштења до краја овоземаљског живота. “Тај пут није лак, али је спасоносан”, рекао је епископ Јован.

Беседа епископа шумадијског и администратора жичког Г. Јована

После заамвоне молитве Преосвећени Владика је пререзао славски колач. Након Литургије приређена је у конаку манастира Павловац заједничка трпеза љубави, коју је припремила блаочестива породица Николетић из Младеновца.

ђакон Марко Јефтић