ДАНИ МИЛОВАНА ВИДАКОВИЋА У НЕМЕНИКУЋАМА

ДАНИ МИЛОВАНА ВИДАКОВИЋА У НЕМЕНИУЋАМАНа празник Св. Апостола Петра и Павла, 12. јула 2013. године, Благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, одржана је традиционална културно-уметничка манифестација “Дани Милована Видаковића” у порти цркве неменикућске. Ово је осамнаеста година како се на Петровдан, дан храмовне славе у Неменикућама, одржава поменута манифестација која се приређује у част нашег великог романописца и првог романсијера Милована Видаковћа, рођеног у Неменикућама.

Манифестација је Благословом надлежног Епископа, као и сваке године, припремљена и одржана у организацији Црквене Општине неменикућске, Општине Сопот, Библиотеке Града Београда и Библиотеке - Сопот.

Пре почетка програма, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је у цркви помен Миловану Видаковићу уз саслужење свештанства шумадијске и жичке Епархије.

Програм су уводним речима отворили надлежни парох неменикућски јереј Горан Лукић и председник Општине Сопот господин Живорад Милосављевић.

Овогодишњи богат програм уприличила су позната имена културног живота: академик Матија Бећковић, глумац Танасије Узуновић, вокални солиста Оливер Њего и КУД “Шумадија” из Влашке.

Академик Матија Бећковић говорио је беседу посвећену Миловану Видаковићу, истичући његов велики значај за српски роман као и његове многе добре људске особине. У наставку програма присутни су чули и једну од најлепших песама Матије Бећковића “Свети Сава”.

Поводом 120 година од рођења Милоша Црњанског,глумац Танасије Узуновић говорио је стихове најлепших песама овог нашег чувеног писца, а поводом 70 година од смрти Јована Дучића чули смо песму “Повратак” у извођењу поменутог глумца који је још говорио и стихове Св. Владике Николаја.

Музички део програма ове године је припао познатом солисти Оливеру Његи, који је на велико задовољство на репертоару имао старе српске и љубавне песме, а са једним дуетским извођењем уз Оливера Њега присутни су поздравили и Мериму Његомир.

Овогодишњу изложбо радова ликовне колоније “Неменикуће – 2013” отворила госпођа Нада Савкић, дугогодишњи члан ове колоније која се организује сваке године.

Програм је играма из Србије улепшало КУД “Шумадија” из Влашке, којима је и завршен овогодишњи програм.

После програма, Црквена Општина Неменикуће и верни народ, за све присутне приредили су трпезу љубави под тремом новосаграђене црквене сале.

Горан Лукић, јереј