СВЕТА АНАСТАСИЈА СРПСКА, СЛАВА ЦРКВЕ У КОПЉАРИМА КОД АРАНЂЕЛОВЦА

СВЕТА АНАСТАСИЈА СРПСКА, СЛАВА ЦРКВЕ У КОПЉАРИМА КОД АРАНЂЕЛОВЦАПразник свете Анастасије Српске прослављен је свечано 5. јула 2013. године у Копљарима надомак Аранђеловца. У овом малом шумадијском селу 2009. године подигнута је прва црква у Србији посвећена мајци светога Саве- светој Анастасији. Од тада се сваке године мноштво верника сабира око ове светиње, али и око свога Епископа који је и ове године дао пуноћу овом сабрању.

Свету Архијерејску Литургију служио је Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован, уз саслуживање свештенства орашачког намесништва. Пре свете Евхаристије, Владика Јован је освештао животопис овога храма, а после прочитаног Јеванђеља честитао је верницима храмовну славу и поучио народ о смилу и значају свете Литургије и причешћивања Телом и Крвљу Господњом. Владика је истакао и неопходност врлинског живота да би наша вера била жива и спасоносна, као и потребу да се угледамо на угоднике Божије, међу којима је и Света Анастасија са својим сином Савом.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

На крају свете Литургије Владике је са свештенством и народом направио опход око цркве и пререзао славски колач, а потом је доделио Архијерејску грамату захвалности Миодрагу и Данки Станишић из Копљара, за несебичну помоћ Цркви Божијој у Копљарима.

Ово сабрање је завршено заједничком трпезом љубави у порти цркве, коју је припремио надлежни свештеник протојереј- ставрофор Милисав Симић са својим парохијанима.

јереј Александар Миловановић