ГОДИШЊИ ПАРАСТОС БЛАЖЕНОПОЧИВШЕМ МИТРОПОЛИТУ СКОПСКОМ ЈОСИФУ (ЦВИЈОВИЋУ) У ДРЕЖНИКУ КОД УЖИЦА

ГОДИШЊИ ПАРАСТОС БЛАЖЕНОПОЧИВШЕМ МИТРОПОЛИТУ СКОПСКОМ ЈОСИФУ (ЦВИЈОВИЋУ) У ДРЕЖНИКУ КОД УЖИЦАПоводом годишњег Парастоса блаженопочившем Митрополиту скопском Јосифу (Цвијовићу), 29. јуна 2013. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички Господин Јован, посетио је Цркву дрежничку у Дрежнику, надомак Ужица.

Света Архијерејска Литургија отпочела је у 8:30 ччасова и служена је у порти храма Успења Пресвете Богородице. Епископу Јовану саслуживали су: игуман манастира Јежевице о. Герасим, Архијерејски намесник ужички, протојереј-ставрофор Милош Босић, протојереј-ставрофор Зоран Јанковић, протојереј Милован Јараковић, протојереј Милић Драговић и јереј Михаило Вуковић са ђаконима Небојшом Стефановићем и Александром Грујовићем.

Након Литургије одслужен је Парастос блаженопочившем Митрополиту Јосифу, након чега се Владика Јован обратио присутнима живописном и надахнутом беседом, помињући и саме речи Митрополита Јосифа исписане на његовом споменику “Господе орао сам и преоравао, копао и прекопавао, мучио се и довијао како сам знао и могао...” подсетивши на жртвену и страдалну личност великог јерарха Цркве Христове, Митрополита Јосифа.

Потом, Његово Преосвештенство Епископ Јован заједно са свештенством и народом обилази Спомен дом- музеј Митрополита Јосифа, који се налази у непосредној близини храма Успења Пресвете Богородице. Након разгледања музејске поставке, извршена је промоција новоштампане публикације “Јосиф (Цвијовић) Митрополит скопски” у издању Црквене општине Дрежник у сарадњи са Народним Музејом из Ужица. Поменута публикација штампана је са Благословом Епископа шумадијског и администратора жичког Господина Јована и представља корак даље у осветљавању личности и биографије Митрополита Јосифа, која је нажалост чак и на овим просторима била прилично занемарена и игнорисана. Овом приликом, у непосредном разговору Владике Јована и присутног народа у Спомен дому, освежена је и идеја о градњи родне куће Митрополита Јосифа као и иницијатива о додели назива једне улице са Митрополитовим именом у граду Ужицу. Разговор је покренуо Г. Илија Жеравчић председник удружења грађана “Митрополит Јосиф Цвијовић” из Дрежника.

У наставку свечаности, у знак сећања на Митрополита Јосифа одржана је пригодна приредба испред Спомен дома. Приредба је отпочела химном “Боже правде”, виолина, у извођењу Анастасије Томић, потом рецитација “Људи траже” Св. Владике Николаја у извођењу Невене Милутиновић и оркестар мандолина “Орфеј”, под вођством Душана Глоговца, затим “Тамо далеко”, виолина, дует Ђурђица Алексић и Анастасија Томић.

Након културно–уметничког програма присутнима се обратио, дивним и изабраним речима о Митрополиту Јосифу, Господин Милош Рацић, професор историје из Ужица.

Након овог обраћања, приређена је трпеза љубави услед које је Старешина дрежничке цркве, јереј Душан Томић изразио захвалност свима присутним, особито Његовом Преосвештенству Епископу Јовану, на указаној љубави и пастирској посети дрежничкој цркви, истакавши да је свима посебна радост то што је управо Владика Јован, велики поштовалац личности Митрополита Јосифа, својим присуством и данашњим учешћем утемељио и благословио једну нову, аутентичну традицију у овом крају – Литургијски Сабор Митрополита Јосифа, дан када се молитвено сећамо његове личности, али и његове улоге и његових дела за своју Цркву и свој народ, при том имајући у виду да одавање поште заслужним прецима није само култ прошлости, него извор и надахнуће за вршење заповести према Богу и своме народу у садашњости и у будућности. Такође, срдачан поздрав и захвалност упућена је часном Свештенству, Градоначелнику Ужица Г. Саши Милошевићу, Представницима Војске Србије Генералу Г. Јелесију Радивојевићу, Начелници Полицијске управе Ужица, Гђи. Драгици Јевтовић, званичницима и угледним привредницима Града Ужица као и свим парохијанима и присутним верницима.

Нека је вечан помен и вечна слава и хвала великом и славном Јерарху и неустрашивом војнику Цркве Христове, Митрополиту скопском Јосифу (Цвијовићу), дрежничанину.

Парох дрежнички, Душан Томић, јереј