АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ВРЕОЦИМА

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ВРЕОЦИМАУ суботу, 20. aприла 2013. године, када Црква Божија прославља преподобног Георгија Митиленског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Вреоцима, архијерејско намесништво колубарско-посавско, у храму Покрова Пресвете Богородице. Епископу су саслуживали Архијерејски намесник колубарско-посавски, протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, протојереј Александар Новаковић и јереји, Влада Димитријевић и Родољуб Војиновић. Литургијско сабрање појањем су увеличали чланови хора “Свети Димитрије“ из Лазаревца, као и присуство великог броја ученика ОШ „Диша Ђурђевић“ из Вреоца, на челу са својом вероучитељем господином Ивицом Стојковићем. Свечаност сабрања и умножење благодати обогатило је рукоположење у свештенички чин ђакона Слободана Глишовића из Краљева. Првојерарх шумадијски и администратор жички поставио је новорукоположеног свештеника на парохију у село Рудница, намесништво студеничко, у Епархији жичкој.

Након прочитаног јеванђеља Преосвећени Владика обратио се верном народу кроз проповед у којој је говорио о томе да помоћ Божија зависи од наше вере и молитве. Вера и молитва су нека врста провере нашег живота, његовог циља и смисла. Права вера је спасоносна само ако је саображена са нашим хришћанским животом. Она прожима целог човека и потврђује се делима. Преосвећени је упозорио на оне који веру и молитву доживљавају само формално. Спасење не може бити и није индивидуална ствар. Спасење бива једино у Цркви, у послушности. Ван Цркве нема ни спасења, ни Спаситеља. У Цркви је све просвећено светлошћу Христовом. У ове дане поста ми испитујемо нашу веру, молитву, па и наш пост. Пост није само у уздржању од хране, већ у измени начина живота. Тек тада пост бива спасоносан. Новорукоположеног свештеника Слободана Глишића, Владика Јован поучава да чува Цркву и благодат коју је задобио, сећајући се данашњег дана и тога да му је Црква на старање поверила душе људске. У душе људске може да завири и да их освоји молитвом, постом, подвигом, а то, душе поверених му верника, биће оно што ће Господ тражити из његових руку. Данас он постаје истински ученик Цркве, проповедник и сведок Јеванђеља. Смирење и непрестано учење су врло важни за сваког свештеника. Њима се побеђује гордост и полаже испит за излак пред лице Господње.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Овом приликом Владика шумадијски Господин Јован доделио је председнику Месне заједнице Вреоци, господину Драгану Поповићу, Архијерејску грамату признања, за труд и љубав коју је указао својој Цркви.По завршетку свете Литургије уприличена је гозба љубави коју су окупљеним верницима приредили пароси вреочки, Мирко Тешић и Горан Радовановић.

Свештеник Влада Димитријевић