Одштампајте ову страницу

ИЗЛОЖБА САВРЕМЕНОГ ИКОНОПИСА У ЛАЗАРЕВЦУ

ИЗЛОЖБА САВРЕМЕНОГ ИКОНОПИСА У ЛАЗАРЕВЦУУ сарадњи Црквене општине Лазаревац и Центра за културу Лазаревац, у среду, 3. априла 2013. године у галерији “Савременици”, отворена је “Изложба савременог иконописа”. Ово је први у низу догађаја којима ће наша црквена општина обележити јубиларну, хиљадуседамстоту годину, од издавања Миланског едикта.

Аутор изложбе је господин Дејан Манделц из Младеновца. Изложбу су отворили кустос Центра за културу, Даринка Станојевић и у име братства храма Светог великомученика Димитрија, јереј Влада Димитријевић, захваливши се свима који су се потрудили да ова изузетна збирка икона буде доступна и лазаревачкој публици.

Отварање изложбе употпунио је пригодан културно-уметнички програм, у оквиру кога су се окупљенима представили млади лазаревачки глумац Предраг Пауновић, одломцима из дела “О иконама”, Светог Јована Дамаскина и појци заједнице “Земља живих” из Брајковца. Овом приликом је представљена и едиција “Зограф”, издавачке куће Епархије шумадијске “Каленић”:

  1. Фајумски портрети и византијска икона, Јоргос Кордис
  2. У ритму, Јоргос Кордис
  3. Иконе и тајновити извори хришћанства, Ричард Темпл
  4. Беседе иконописаца, архимандрит Зинон
  5. Теологија иконе и црквено стваралаштво, зборник радова.

Пет наслова који су обогатили стручну богословску литературу о иконама представио је публици господин Дејан Манделц.

Изложба је продајног карактера и биће отворена све до 15. априла. У том периоду биће у галерији “Савременици” одржани часови верске наставе, за ученике средњих школа, на тему “Православна икона”.

свештеник Влада Димитријевић