ЕПИСКОП ШУМАДИЈСКИ ЈОВАН ПРИМИО ГОСПОДИНА РАДОСЛАВА ПАВЛОВИЋА САВЕТНИКА ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ ГОСПОДИНА ТОМИСЛАВА НИКОЛИЋА

ЕПИСКОП ШУМАДИЈСКИ ЈОВАН ПРИМИО ГОСПОДИНА РАДОСЛАВА ПАВЛОВИЋА САВЕТНИКА ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ ГОСПОДИНА ТОМИСЛАВА НИКОЛИЋАУ четвртак, 7. марта 2013. године, када Црква Божија прославља свете мученике који су пострадали у Евгенији Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Господин Јован је у Крагујевцу у просторијама Епархијског Центра уприличио радни састанак поводом организовања прославе стогодишњице Колубарске битке.

Састанку су присуствовали господин Радослав Павловић саветник председника Србије господина Томислава Николића, председник Градске општине Лазаревац Драган Алимпијевић, протојереј Марко Митић старешина храма Св. великомученика Димитрија у Лазаревцу и протојереј Александар Новаковић.

Владика Јован је подсетио присутне да је у крипти храма у Лазаревцу сахрањено тридесет хиљада аустроугарских војника и двадесет хиљада српских војника који су погинули у Колубарској бици и да је црква у Лазаревцу најбоље сведочанство о широкогрудости и хришћанској љубави српског народа који је у храму светог великомученика Димитрија сахранио поред својих и непријатељске војнике.

Господин Радослав Павловић је констатовао да је иницијатива о изградњи спомен костурнице потекла од блаженопочившег краља Александра Карађорђевића и да је та иницијатива била највећа порука мира савременој Европи и да је сада моменат да Европу и свет подсетимо на улогу и жртву Србије у Великом рату. Председник Градске општине Лазаревац Драган Алимпијевић је изразио жељу да се поред Председништва Србије, Епархије Шумадијске, општине Лазаревац у организовање овог великог јубилеја укључе и министарство културе и Град Београд да би на време предузели кораке који се тичу сређивања порте и крипте храма у Лазаревцу.

Протојереј Александар Новаковић