НОВО РУКОПОЛОЖЕЊЕ У ЕПАРХИЈИ ШУМАДИЈСКОЈ

НОВО РУКОПОЛОЖЕЊЕ У ЕПАРХИЈИ ШУМАДИЈСКОЈУ четвртак, 21. фебруара 2013. године, када Црква прославља Светог Саву другог Архиепископа српског и Светог Теодора Стратилата, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Успења Пресвете Богородице у Младеновцу. За верни народ младеновачке Цркве овај дан је био радостан и због тога што је ово прва Литургија у обновљеном храму после више месеци. Епископу су саслуживали архијерејски намесник младеновачки јереј Жељко Ивковић, протојереји-ставрофори Живорад Марић и Драгољуб Ракић, јереј Зоран Алексић и ђакони Иван Гашић, Петар Лесковац и Марко Јефтић. Литургијско славље је увеличао хор „Благовести“ под вођством госпође Љиљане Миловић.

Овом приликом Епископ Јован је рукоположио у чин презвитера дугогодишњег младеновачког ђакона Петра Лесковца и поставио га на трећу парохију у селу Међулужје. Обративши се верницима богонадахнутом беседом, Епископ је тумачио Јеванђеље повезујући светописамске речи како са примером Светитеља који су данас прослављени, тако и са нашим животима. Владика је указао да се нико не рађа као свет и да је сваки светитељ био грешан, но они су тежили ка вечном животу, ка ономе за шта их је Господ створио. Тиме је Епископ указао на важност хришћанске антропологије и њеног исправног разумевања, јер у супротном човек може отићи од Онога који је Пут, Истина и Живот (Јн. 14, 6). „Врлина је у стању да окрилати човека, а човек је онолико велики колико има Бога у себи“ закључио је Епископ шумадијски.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Духовна поука епископа шумадијског Г. Јована

Након рукоположења Петра Лесковца у свештенички чин, Владика је рекао да је народ који даје свештенослужитеље зрео народ. Преко речи свештеника јавља се реч Божја, преко његових руку деле се народу Тело и Крв Господа Исуса Христа. Због тога свештеник има велику одговорност и обавезу да живи свето. У томе му мора помоћи и паства која му је поверена, као што и он мора истински да се стара о повереном му стаду, као добри пастир. Владика је позвао народ да пита своје свештенике све што их интересује у вези са духовним животом и да се свештенство и поверени му народ међусобно помажу. По завршетку литургијског славља уследила је трпеза љубави, коју је с приредио нови јереј Петар Лесковац.

ђакон Марко Јефтић