СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У ЈАГОДИНИ

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У ЈАГОДИНИУ присуству Његовог Преосвештенства Владике шумадијског Г. Јована, јагодинског свештенства, градоначелника Града Јагодина г-дина Ратка Стевановића у препуној сали Културног центра одржана је једанаеста по реду Светосавска духовна академија.

Свечана прослава Светог Саве је отпочела у цркви Светих апостола Петра и Павла где је Преосвећени Владика са свештенством служио празнично бденије. То празнично духовно расположење је пренето у Културни центар, где је свечана сала била премала да прими све оне који су желели да учествују у овом духовно-културном догађају.

Као и претходних година поздравно слово окупљеном народу упутио је епископ Јован рекавши да Свети Сава не долази од године до године, већ је увек са својим народом уколико је народ са њим и са Богом. Говорити о Светом Сави значи говорити о Јеванђељу, јер сва његова мисао од почетка до краја је Христоцентрична. Цело његово биће је дом Божији. Све је давао низашта да би Христа задобио. Зато нам је потребна његова молитва, миротворство и љубав према сваком човеку који носи лик Божији. Цео његов живот био је посвећен проналажењу пута ка Христу, руководећи се речима апостола Павла: ''Не живим ја више, него живи Христос у мени''. Из тог разлога и ми као народ треба да будемо поносни што имамо таквог Првосвештеника и многе светитеље из нашег рода који су тело од тела нашег и крв од крви наше.

Након беседе Његово Преосвештенство је наградио најбољи овогодишњи светосавски темат “Право ходи својим стопама и путеве своје исправљај” Кристине Пешић, ученице трећег разреда Гимназије у Јагодини.

Пошто је лик нашег Светитеља свећа, која увек гори и никада се не гаси, која нас окупља и води ка вечној светлости, управо је и ова свечаност окупила и сабрала целу Јагодину. Од оних најмлађих, деце из вртића, основних и средњих школа, свештенства, професора, наставника локалне власти и многих других.

Након завршетка академије Владика је по традицији гостовао на локалној телевизији Јагодина. Том приликом поздравио је све вернике Епархије шумадијске и честитао им празник поуком да се молимо и да идемо путем Јеванђеља и путем Светог Саве јер је то пут Христов који је он утабао и нас је управо на њега упутио.

Данашњи дан Светог Саве је литургијски прослављен у свим јагодинским црквама, а касније је та прослава настављена и у свим школама, грде су резани славски колачи, како и доликује да се слави наш Светитељ и Просветитељ.

ђакон Далибор Нићифоровић