Одштампајте ову страницу

ДЕВЕТИ СВЕТОСАВСКИ ТУРНИР У ЈАГОДИНИ

ДЕВЕТИ СВЕТОСАВСКИ ТУРНИР У ЈАГОДИНИУ уторак, 24. јануара 2013. године благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, а у организацији Црквених општина јагодинских, вероучитеља и средњих школа одржан је 11. по реду Светосавски турнир у Јагодинској хали спортова “ЈАСА”.

Турнир је отворио хор Гимназије “Светозар Марковић” певањем Светосавске химне, а затим је вероучитељ Борис Милосављевић у име Цркве пожелео свима добродошлицу и захвалио се Школској управи и свим средњим школама на несебичној помоћи у организацији турнира.

Снаге у женској одбојци одмериле ученице Економске школе “Славка Ђурђевић” и Гимназије “Светозар Марковић”. После њих су у малом фудбалу снаге одмерили ученици Медицинске школе “Милутин Миланковић” и Прве техничке школе. Једна новина, која је измамила аплаузе са трибина, ове године је била промоција женског фудбала у коме су се састали Гимназија “Светозар Марковић” и ЕГШ “Никола Тесла”. Као и сваке године манифестација је завршена ревијалном утакмицом у малом фудбалу између екипа састављених од јагодинских вероучитеља са једне стране и професора средњих школа са друге стране.

Као и сваке године и ове је Црква обезбедила поклоне свим учесницима, па је традиционално сваки учесник добио као поклон светосавску мајицу, а победничким екипама су припале иконе нашег највећег светитеља и просветитеља Светог Саве. Међутим, треба нагласити, да је као и увек резултат био у другом плану, и да поред јуначке и витешке борбе, епилог био у заједничком дружењу после утакмица.

Овај турнир је пре свега био афирмација једног здравог начина живота код младих људи. Човек је психофизичко биће и Црква се од увек бринула за комплетног човека. Да би један спортиста дошао до неког резултата треба му доста тренинга, рада, труда, одрицања, осећаја за заједницу у екипним спортовима, а све ово су у ствари јеванђељске врлине, све оно чему нас је учио Свети Сава. Зато Црква подржава и благосиља спорт и може много да помогне свима да буду још бољи спортисти.

јереј Миломир Тодоровић