Одштампајте ову страницу

KЊИЖЕВНО ВЕЧЕ СА ПЕСНИКОМ И АКАДЕМИКОМ МАТИЈОМ БЕЋКОВИЋЕМ У ЛАЗАРЕВЦУ

KЊИЖЕВНО ВЕЧЕ СА ПЕСНИКОМ И АКАДЕМИКОМ МАТИЈОМ БЕЋКОВИЋЕМ У ЛАЗАРЕВЦУ Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског и администратора Епархије жичке на празник Богојављења 19. јануара 2013. године гост лазаревачке цркве био је академик Матија Бећковић.

У препуној сали парохијског дома песник је отпочео песничко вече својом поемом “Богојављење” којој је на неки начин први рецензент био преподобни Јустин Ћелијски, а наставио је казивањем “Приче о Светом Сави” што је изазвало опште одушевљење код присутних, после које је лазаревачкој цркви поклонио графику уметника Драговића са ликом Светог Саве и текстом ове песме.

Како је вече одмицало створила се сјајна интеракција између песника и присутних, а своје двочасовно казивање песник је завршио својим, сада већ култним делом, “Кад будем (још) млађи”. Ово је први пут да је иако још увек не завршен парохијски дом у Лазаревцу заблистао пуним сјајем украшен са неколико стотина Лазаревчана, као и многобројних гостију и на тај начин присутнима представио своју будућу намену.

Књижевно вече је организовано уз помоћ Удружења књижевника Србије и Зеочких винара, којима се овом приликом захваљујемо.

Братство храма Св. вмч. Димитрија у Лазаревцу