БОЖИЋНИ СУСРЕТИ У МЛАДЕНОВАЧКОМ ХРАМУ

БОЖИЋНИ СУСРЕТИ У МЛАДЕНОВАЧКОМ ХРАМУУ оквиру прославе празника Рођења Христовог, братство храма Успења Пресвете Богородице у Младеновцу је организовало низ културно-уметничких догађања. На Бадње вече, 6. јануара, након вечерњег богослужења и освећења Бадњака верујућим Младеновчанима је подељено неколико стотина Бадњака. Стога, ни у овим тешким временима нико није остао ускраћен за овај древни елемент прославе Божића.

Исте вечери отворена је изложба савременог иконописа. По мишљењу стручњака ово је досад најзначајнија изложба у овој северношумадијској вароши, и то не само иконописа. На њој се својим радовима представило двадесет девет учесника, међу којима су најпознатији Тодор Митровић, Горан Јанићијевић, Југослав Оцокољић, Виолета Цветковска – Оцокољић, Владимир Манић, Дејан Манделц и други. Архијерејски намесник младеновачки отац Жељко Ивковић је на отварању истакао да сва дешавања која се већ неколико месеци одвијају у младеновачком Храму имају за циљ управо утврђивање литургијске заједнице, будући да Црква како етимолошки, тако и суштински означава оне који су позвани у заједницу са Богом и једних са другима. Притом је упознао присутне са савременим токовима у иконопису и шта заправо икона представља у животу хришћана. Господин Дејан Манделц, као један од организатора изложбе, говорио је о ауторима и значају ове изложбе за Младеновац.

На крају вечери, која је претходила најрадоснијем хришћанском празнику, ученици ОШ „Свети Сава“ су у режији свог вероучитеља господина Игора Степановића извели сценско-музички игроказ који је приказао догађаје из Витлејемске пећине.

ђакон Марко Јефтић