У ЛАЗРЕВЦУ ОБЕЛЕЖЕНА 98 ГОДИШЊИЦА КОЛУБАРСКЕ БИТКЕ

У ЛАЗРЕВЦУ ОБЕЛЕЖЕНА 98 ГОДИШЊИЦА КОЛУБАРСКЕ БИТКЕУ суботу 15. децембра 2012. године завршена је манифестација Дани Колубарске битке, која је трајала од 06. до 15. децембра. Колубарско-посавско насмесништво и Црквена општина Лазаревац, по благослову Његовог Преосвештенства Владике шумадијског Господина Јована, дали су свој допринс у обележавању ових дана.

Тако је у недељу, 09. децембра, у храму Светог векикомученика Георгија у Ћелијама, код Лајковца, служен парастос српским ратницима изгинулим у Колубарској битци, а сахрањеним у порти овог манастира. Парастос је служио игуман манастира Светог великомученика Георгија, јеромонах Макарије (Тошић). Овом приликом представници општинских власти градова Лазаревца и Лајковца, положили су венце на спомен костурницу. У пријатном разговору са игуманом манастира обећана је помоћ у изградњи меморијалног комплекса Колубарске битке при манастирском храму. Венце су на спомен костурницу положили и припадници многобројних удружења међу којима истичемо Удружење потомака учесника ослободилачких ратова 1912 – 1918.

У уторак, 11. децембра, у организацији Црквене општине Лазаревац, у Центру за културу у Лазаревцу, промовисан је DVD „Молитве на језеру“, Светог Владике Николаја Велимировића. Ово молитвено-књижевно вече отворио је јереј, Влада Димитријевић, речима о Светом Владики Николају и његовом делу „Молитве на језеру“. О DVD-у као делу пројекта обнове манастира Светог архангела Михаила на Превлаци говорио је гост из Црне Горе, игуман поменутог манастира, отац Бенедикт. Овај мултимедијални пројекат је покушај да се на један модеран начин, верницима презентују дела Светог Владике. Урађени у виду спотова, одломци из „Молитава на језеру“, откривају се на један нов начин, нарочито близак младима навиклим на овакав начин презентовања. Музичку пратњу за стихове Владике Николаја компоновао је наш познати музичар Асим Сарван, који је заједно са глумцем Андрејом Шепетковским, лазаревачкој публици представио овај први у низу пројеката везаних за обнову манастира светог архангела Михаила на Превлаци.

У суботу, 15. децембра, у крипти храма Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу, служен је парастос српским ратницима. Парастос је служио гост из Београда, протојереј-ставрофор Стојадин Павловић, а саслуживало му је братство храма Св. влкмч. Димитрија. Молитви је присуствовао већи број званичника лазаревачког округа предвођени председником Градске општине Лазаревац, господином Драганом Алимпијевићем. По завршетку општинске церемоније, у наставку свечаности, уследила је државна церемонија полагања венеца у крипти храма. Уз све војне почасти, венце у крипти храма је положио премијер Републике Србије, господин Ивица Дачић. За њим су су своје венце положили и представници општинских власти, борачких удружења и традиционално представници земаља које су учествовале на страни окупатора. У својим говорима, по завршетку церемоније, представници државних и општинских власти су подсетили на храброст нашег народа и жртву коју су принели на олтар слободе у којој ми данас уживамо. Њихово дело не сме бити заборављено, а простор у коме почивају заслужује и требало би да добије изглед који и приличи најзначајнијем споменику на нашим просторима. У наставку церемоније уследио је културно-уметнички програм „Колубарска битка“, у коме су учествовали доајени нашег глумишта, Михајло Јанкетић, Лепомир Ивковић, Милорад Мандић, Бранко Јеринић и други.

свештеник Влада Димитријевић

ФОТОГАЛЕРИЈА 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ФОТОГАЛЕРИЈА 2