ДУХОВНА ТРИБИНА У ЛАЗАРЕВЦУ - РАЗВОЈ ЛИЧНОСТИ И ХРИШЋАНСТВО

ДУХОВНА ТРИБИНА У ЛАЗАРЕВЦУ - РАЗВОЈ ЛИЧНОСТИ И ХРИШЋАНСТВОСа благословом Његовог Преосвештенства епископа шумадијског Господина Јована, у среду, 12. децембра 2012. године, Црквена општина Лазаревац у сарадњи са Канцеларијиом за младе Градске општине Лазаревац, организовала је предавање на тему: “Развој личности и хришћанство”. Предавачи су били гости из Београда, госпођа Милијана Савић, доктор медицинских наука и специјалиста педијатрије и господин Драган Каран, асистент на катедри за пастирску психологију Богословског факултета Универзитета у Београду. Предавање је одржано у великој сали Градске општине Лазаревац. И поред лоших временских услова велики број заинтересованих присуствовао је овом догађају, а међу њима велики број ученика средњих школа у Лазаревцу, Техничке школе “Колубара” и Гимназије “Лазаревац”, за које је ово предавање било од изузетног значаја.

Осврнувши се на најновија истраживања у психологији, госпођа Милијана Савић је нагласила важност развоја детета још у мајчиној утроби и одговорност коју мајка, заједно са оцем, има у овом осетљивом периоду. Пренатална психологија је нешто чему се данас придаје велика важност, поготово у односу на прошло време, када се сматрало да до трећег месеца трудноће дете није живо и свакако није личност, те се тако оправдавала и могућност опредељења жене на абортус. Одлучно се супротстављајући оваквим тврдњама, она износи своје убеђење да је већ у тренутку зачећа, садржан и концепт нечије личности и сав њен потенцијал. Стога је од изузетне важности све оно што се дешава у окружењу у коме се плод развија, нагласивши да је за овај развој најважнија духовна атмосфера.

Професор Драган Каран је у свом делу предавања подсетио присутне на Фројдову дефиницију здраве личности, да је здрава личност она која може да ради и да воли. У хришћанском смислу, здрава је она личност која следује Господу Исусу Христу, који се даје за живот света. У овом несебичном давању скривено је сазревање, здравље али и оздрављење сваке личности.

У наставку предавања уследила је занимљива дискусија, у којој су предавачи одговарали на питања присутних.

свештеник Влада Димитријевић