Одштампајте ову страницу

ПРОМОЦИЈА DVD ИЗДАЊА „МОЛИТВЕ НА ЈЕЗЕРУ“ У МЛАДЕНОВАЧКОЈ ЦРКВИ

ПРОМОЦИЈА DVD ИЗДАЊА „МОЛИТВЕ НА ЈЕЗЕРУ“ У МЛАДЕНОВАЧКОЈ ЦРКВИУ организацији Црквене општине Младеновац и хуманитарне организације „Шумадијско срце“, у четвртак 13. новембра, у парохијском дому храма Успења Пресвете Богородице одржана је трећа Духовна трибина. Овонедељни гост младеновачке Цркве био је познати уметник Асим Сарван. Овом приликом господин Сарван је упознао своје некадашње суграђане са DVD издањем „Молитве на језеру“ Светог Николаја Жичког и Охридског, који је настао благословом оца Бенедикта игумана Свештене царске лавре Светог Архангела Михаила на Михољској Превлаци код Тивта.

На самом почетку ђакон Марко Јефтић је говорио о Светом Николају као песнику и његовом значају за целокупну српску и хришћанску културу, као и о утицају који је његова поезија остављала на савременике – како оне верујуће, тако и на оне који нису били црквени. Истакао је да су оваква дела, као што је господина Сарвана, од изузетног значаја јер смо позвани да у времену у којем живимо аутентично и језиком који савремени свет разуме сведочимо Истину и проповедамо Јеванђеље.

Младеновчанима се у парохијском дому младеновачког Храма са неколико композиција представио и сâм Асим Сарван, упознавши притом публику са процесом настанка овог дела. Овај пројекат конципиран је тако да су на музику Асима Сарвана аутентичне текстове Светог Николаја говорили познати глумци: Небојша Дугалић, Соња Колачарић и Андреј Шепетковски. Иначе, комплетан пројекат је урађен у сврху обнове манастира Светог Архангела Михаила.

ђакон Марко Јефтић