СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ШОПИЋУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ШОПИЋУ У недељу 02. децембра 2012. када Црква прославља Светог пророка Авдију, мученика Варлаама и преподобног Јоасафа, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован уз саслуживање свештенства Архијерејског намесништва Колубарско-посавског, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог архангела Гаврила у Шопићу. Епископу су саслуживали Архијерејски намесник Колубарско-посавски, протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, протојереји Мирко Тешић и Марко Митић, јереј Бојан Чоловић и ђакони Небојша Јаковљевић и Никола Урошевић. И овога пута Литургијска молитва праћена је појањем црквеног хора „Свети Димитрије“ из Лазаревца под диригентском палицом јереја Владимира Стојковића.

Још једном је Владика својом беседом, подсетио сабране вернике, да смисао живота верујућег човека не може бити од данас до сутра, у пролазним задовољствима и стварима. Човек може без ичега да остане на овоме свету, али ако има Бога, има све. Бог је свеопште добро, свемоћан је и може да преокрене наше садшње стање. Упутивши нас на старозаветну причу о Јову који је све имао, а остао без ичега, имовине па и оног најдрагоценијег, рода и порода, Преосвећени је указао на веру овог праведника, на његово поуздање у Бога и поверење да ће Бог, онако како Он то уме, све изгубљено надоместити и надокнадити. Чак и онда када се дотакао њега самог и када је послао на њега страшну болест, губу, Јов не очајава. Свима који су му тада поручивали да се више мане тог Бога који га је довео до садашњег стања, он поручује да су безумници. И данашње Јеванђеље говори о оваквим безумницима који Бога замењују овоземаљским богатством. О онима који мисле да нема ништа узвишеније од овог пролазног живота и земног блага које стичемо у њему. О људима који своје богатство приписују искључиво сопственим заслугама, а заборављају да је и то богатство дар Божији. Довољно је да нешто не пође како треба, покраде их неко, узме им имовину, и већ на првом искушењу, овакви од велике радости падају у велико очајање. А у очајање падају јер су, као и богаташ из данашње јеванђелске приче, изгубили прави смисао живота, а то је богатити се Богом. Бог је близу, ту у нашем срцу. Зарад нас је сишао на земљу и показао нам пут и дао упутство како да живимо у овоме свету. Богом се богатимо када живимо светотајински и врлински, када испуњавамо Божије заповести и живимо јеванђељски. Сигурни начини којима се богатимо Богом су још и пост, молитва, искрено покајање, милосрђе и добра дела наша. На самом почетку божићњег поста Владика Јован је поручио вернима да пост није изнуравање тела, већ изнуравање страсти које су овладале човеком и подсетио на речи св. Јована Златоуста да се прави пост не сведочи речима већ делом.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

По причешћу свештенства Колубарско-посавског намесништва и мноштва верног народа, у наставку литургијског славља, уследила је трпеза љубави која је уприличена трудом и љубављу домаћина протојереја-ставрофора Недељка Кусмука, старешине храма Светог архангела Гаврила у Шопићу.

свештеник Влада Димитријевић