РУКОПОЛОЖЕЊЕ ЂАКОНА ДЕЈАНА ШИШКОВИЋА У ЧИН СВЕШТЕНИКА

РУКОПОЛОЖЕЊЕ ЂАКОНА ДЕЈАНА ШИШКОВИЋА У ЧИН СВЕШТЕНИКАНа празник светих мученика Платона, Романа и Варула, 1. децембра по новом календару, Епископ шумадијски је у светоуспењском Саборном храму у Крагујевцу рукоположио ђакона Дејана Шишковића у чин презвитера. На Светој Литургији Владики су саслуживали протојереј-ставрофор Зарије Божовић, Архијерејски намесник рачански протојереј Љубиша Ђураш, протонамесник Горан Живковић и јереј Срећко Зечевић.

После великог входа дотадашњи ђакон Дејан је уведен кроз двери у олтар и молитвама које су следиле рукоположен је у свештенички чин. Епископ је у пригодној беседи говорио о значају и светости ове службе. Он је нагласио, цитирајући светог апостола Павла да не смемо као хришћани и иконе божије дозволити да се Дух Божји гаси у нама. Свако ко гаси у себи овог Духа је живи мртвац, а он се гаси неверовањем у Бога, неделима и тиме што се Бог молитвено не призива. Шумадијски архипастир је затим говорио о значају потпуног учешћа на Светој Литургији које је неодвојиво од причешћивања верног народа. Говорећи даље о свештеничкој служби он је нагласио да нема оправдања за немарност у вршењу исте. Новопостављеном свештенику је напоменуо да води рачуна да њиме руководи Дух Свети у овим смутним временима. Наиме, свештеничка служба је већа и од анђеоске и она је најзначајнија која се може дати човеку у овом свету. Коме је много дато, од њега ће се много тражити, али вршење божијих заповести није тешко-тешко је одрећи се свог нечасног живота, нагласио је у својој беседи шумадијски Епископ.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Након Свете Литургије на којој су се причестили сви присутни свештеници и мноштво верног народа уследила је трпеза љубави коју је организовао новопостављени свештеник.

Горан Живковић, протонамесник