ТРИБИНА У ЛАЗАРЕВЦУ – БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ – НАРКОМАНИЈА

ТРИБИНА У ЛАЗАРЕВЦУ – БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ – НАРКОМАНИЈА У организацији Канцеларије за младе градске општине Лазаревац и Саветовалишта за болести зависности, у четвртак, 29. новембра, у сали Центра за културу у Лазаревцу, одржана је радионица на тему: Болести зависности – наркоманија. Учешће у радионици узели су и представници Заједнице за духовну рехабилитацију и ресоцијализацију „Земља живих“ у Брајковцу, Александар Стефановски и Жељко Каса.

Радионици су присуствовали ученици шестог, седмог и осмог разреда основних школа из Лазаревца и околних места, као и прве и друге године средњих школа. У препуној сали Центра за културу Лазаревац завладао је мук када су своје исповести са присутнима поделили штићеници заједнице „Земља живих“. Потресна су била сведочења о путу који човека води до самог дна и о лажном осећају среће који дрога доноси само на кратко, а врло брзо нас баца у још већи пакао и узима много више него што је пружила, дом, породицу. На крају овога пута губи се и сопствена личност. Своја сведочења представници заједнице „Земља живих“ завршили су тако што су изразили своју неизмерну захвалност Богу који је у њима пробудио жељу за истинским покајањем и променом начина живота. Изразе захвалности упутили су и братству храму Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу, а нарочито оцу Александру Новаковићу, који је у старању за штићенике ове заједнице показао велику љубав, стрпљење и жртву.

Закључак и ове радионице је био да је превенција и едукација младих најбољи начин борбе против болести зависности. Само тако могуће је у једном врло нестабилном, турбулентном, а притом најважнијем периоду у развоју особе, адолесценцији, одолети искушењима и изазовима које носи савремено доба. Иако је новембар месец борбе против болести зависности, делатности на превенцији ове пошасти настављају се у току целе године у складу са Акционим планом Саветовалишта, а представници Заједнице за духовну рехабилитацију и ресоцијализацију „Земља живих“ у Брајковцу, узеће активно учешће у остваривању овог плана.

Влада Димитријевић