Одштампајте ову страницу

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У МАНАСТИРУ ЋЕЛИЈАМА КОД ЛАЈКОВЦА

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У МАНАСТИРУ ЋЕЛИЈАМА КОД ЛАЈКОВЦАУ недељу 25. новембра 2012. поводом деведесетосме годишњице завршетка битке на Враче-брду којом је окончана Колубарска битка, Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету Архијерејску Литургију у храму манастира Светог великомученика Георгија у Ћелијама код Лајковца. Епископу су саслуживали Архијерејски намесник Колубарско-посавски, Златко Димитријевић, протојереј-ставрофор, парох петчански Војислав Одавић, протојереј и гост из браничевске епархије јеромонах Петар (Богдановић) из манастира Заова.

У беседи након прочитаног одељка из Светог Еванђеља о Милостивом Самарјанину, Епископ Јован је подсетио верне да су питања са почетка овог Евађеља: “Шта треба да чинимо да задобијемо живот вечни?” и “Ко је мој ближњи?”, важна и нама данас. Ова питања треба стално да имамо на уму јер Свето Писмо говори о Царству Небеском и вечном животу. У испуњавању две заповести се крије тајна вечног живота, у љубави према Богу и ближњем. Потребно је да се запитамо, да ли је то што чинимо и начин на који живимо, пут који нас води у живот вечни. Нису тешке ни Христове заповести ни јеванђелске врлине, и ако се човек потруди око њих Бог му даје снагу и силу за њихово испуњавање. Али човеку је тешко да се одрекне своје грешности својих рђавих навика. Тешко му је да се ослободи самога себе. Зато питање Шта треба да чинимо да бисмо задобили живот вечни, треба да поставимо сада и овде јер наш живот није у нашим рукама и сутра већ може бити касно.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

По завршетку Литургије прочитан је помен изгинулим ратницима Колубарске битке. Поред домаћих делегација венце на спомен-костурницу положили су и војни аташеи Аустрије, Чешке и Словачке. Прославу су својим присуством увеличали и председници градских општина Лазаревац, господин Драган Алимпијевић и Лајковац, господин Живорад Бојичић, као и наш истакнути књижевник Радован Бели Марковић из Лајковца. Присуство директора више јавних предузећа из лазаревачког и лајковачког краја указује на то да се са озбиљним припремама за прославу стогодишњице Колубарске битке 2014. године, почело на време.

У наставку Литургијског славља уприличена је трпеза љубави залагањем игумана манастира Светог Георгија, Макарија (Тошића) и братства манастира уз несебичну помоћ Градске општине Лајковац.

свештеник Влада Димитријевић