Одштампајте ову страницу

ОСВЕЋЕЊИ КРСТОВИ И ЗВОНО ЗА ХРАМ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ПАНТЕЛЕЈМОНА У КОМАРАНУ

ОСВЕЋЕЊИ КРСТОВИ И ЗВОНО ЗА ХРАМ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ПАНТЕЛЕЈМОНА У КОМАРАНУУ недељу 25. новембра, када Црква прославља Светог Јована Милостивог, Св. Нила Синајског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован уз саслужење свештенства Архијерејског намесништва левачког, освештао је крстове и звоно за нови храм у селу Комарану код Рековца. У препуном храму Владика Јован се обратио верном народу, честитајући им овај дан радости: “Данас ваш храм добија своју круну, добија своје обележје, а то је знак крста Господњег... нека ово звоно које смо осветили увек звони на радост и нека вас позива на службу Божију, али знајте да ово звоно има два тона, тон радости када се сабирате и окупљате на молитву, али да има и тон жалости када не будете учестовали у Светим Богослужењима. Хвала свима вама који сте дали своје прилоге за набавку ових крстова и нека би Господ дао да овај храм што пре завршимо и осветимо”.

Према казивању мештана села Комарана и Мотрића а нарочито породице Газдић, међу којима и данас има живих сведока, градња цркве започета је 1943. године на имању фамилије Газдић. Грађа за изградњу храма довожена је са планине Јухор, уз велике напоре у тешким годинама сиромаштва и оскудице црква је завршена 1. августа 1944. године а освећена осам дана касније на дан Светог Великомученика Пантелејмона коме је и посвећена.

Уoчи храмовне славе 1948. године, неверници овога краја са секирама и крамповима срушили су цркву брвнару. Камени блокови из темеља храма употребљени су за зидање задружног магацина у Комарану који је у пожару потпуно изгорео 1972. године а један део камених блокова уграђен је у темеље средње школе у Рековцу.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Градња данашњег новог храма на темељима порушене цркве брвнаре, започета је 1997. год. са благословом блажено-почившег Епископа Саве. Због малог броја домаћинстава који припадају овом храму и недостатка средстава градња траје до данас. Завршетком радова на звонику који се ових дана приводе крају, храм ће бити сачуван од пропадања. У храму је разведена електрична инсталација, постављени су прозори и врата, набављен је мермер за под а у току је израда иконостаса. Од грађевинских радова предстоји покривање храма и малтерација унутрашњости храма.

протонамесник Сретко Петковић