Одштампајте ову страницу

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У МАНАСТИРУ НИКОЉУ

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У МАНАСТИРУ НИКОЉУНа дан светог мученика Мине и светог краља Стефана Дечанског, 24./11. новембра 2012. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Никољу.

Епископу су саслуживали Архијерејски намесник опленачки, протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј Милан Савић и ђакони Епархије шумадијске.

Литургијска молитва праћена је слаткопјенијем сестринства ове свете обитељи заједно са диригентом хора Опленац, Маријом Ракоњац.

Протумачивши речи данашњег јеванђеља “Ово вам заповедам да љубите једни друге”, Епископ указује на насушну потребу свих нас, да имамо љубав. Из љубави према човеку Бог је дошао у овај свет. Љубав је вечна и никада не престаје. Свети Стефан Дечански је имао огромну љубав према својим непријатељима, у овом случају његови најближи, и тако је задобио венац славе од Онога који је и сам Љубав, а то је Бог.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

По окончању евхаристијског сабрања уприличено је послужење у трпезару манастирског конака за све служашче и верни народ које је припремила игуманија Евдокија са својим сестринством.

Остоја Пешић, ђакон