Одштампајте ову страницу

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУ

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУУ 24. недељу по Духовима, 18. новембра, у Саборном храму у Крагујевцу, Литургијом је началствовао првојерарх Епархије шумадијске Његово Преосвештенство Господин Јован уз саслужење братства Саборног храма. У препуном храму, верни народ се сабрао на заједничкој молитви - Литургији, где се на најдивотнији и најчудеснији начин спајају небо и земља, где се уз молитвену симфонију приноси најсветија бескрвна жртва којом се прославља Бог у Тројици.

После прочитаног јеванђелског зачала које говори о васкрсењу Јаирове кћери, и исцељењу жене која је дванаест година боловала од течења крви, Владика Јован је истакао, да просто не знамо који су од ова два догађаја поучнији и чудеснији. Оба ова догађаја нам говоре о чудесној моћи вере. Вера у Бога је оно у чему треба да ходимо. Вера нам даје смисао живота, како овде на земљи, тако и на небу у Царству небеском. Вера нам открива тајну живота овде на земљи, и тајну живота после смрти. Вера нас крепи да не малакшемо у искушењима овог живота и да су сва искушења и невоље и патње које човека сналазе ништа, у односу на оно што чека човека после овог живота. Прави живот је по Богу и у Богу.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

На позив Епископа: Са страхом Божијим и вером приступите, верни народ, приступио је Чаши причесној, да би себе обожио и охристовио живоносним и животодајним Телом и Крвљу Преображеног, Распетог и Васкрслог Сина Божијег, и на тај начин поново постали учесници Тајне вечере Његове.

свештеник Срећко Зечевић