НА ОПЛЕНЦУ ЛИТУРГИЈА И ПАРАСТОС КНЕЗУ ПАВЛУ, КНЕГИЊИ ОЛГИ И КНЕЖЕВИЋУ НИКОЛИ - ИСПРАВЉЕНА ИСТОРИЈСКА НЕПРАВДА

НА ОПЛЕНЦУ ЛИТУРГИЈА И ПАРАСТОС КНЕЗУ ПАВЛУ, КНЕГИЊИ ОЛГИ И КНЕЖЕВИЋУ НИКОЛИ - ИСПРАВЉЕНА ИСТОРИЈСКА НЕПРАВДАКарађорђева Топола, симбол слободе и јединства једног малог народа који је пред очима читаве Европе устао да се бори против једног моћног и снажног непријатеља, и данас је поново била стециште свих Срба. У храму Светог великомученика Георгија на Опленцу у присуству краљевске породице Карађорђевић, великог броја верног народа, служена је Света Архијерејска Литургија и парастос Кнезу Павлу, Кнегињи Олги и Кнежевићу Николи. Светом Литургијом је, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, началствовао Епископ врањски Г. Пахомије, а саслуживао је Епископ аустралијско-новозеландски Г. Иринеј, уз многобројно свештенство.

У беседи после Свете Литургије Владика Иринеј је рекао да је Кнез Павле уједно био и супериорни државник у једном малом европском народу, али и велики изгнаник који се, тек после седам деценија, вратио својој Србији. Говорећи о времену пред Други светски рат, Владика Иринеј је оценио да је Кнез Павле по сваку цену желео да избегне нове голготе српског народа, те се као савесни државник, определио за мир и постао прва жртва неизбежног бремена које је носила трагична епоха у којој је живео. Владика је нагласио да је, са становишта тог тешког тренутка за одлучивање и са временске дистанце од седамдесет година, Кнез Павле - ипак - био у праву.

Беседа Епископа Аустралијско - новозеландског Господина Иринеја

Похрањивању посмртних остатака у крипти на Опленцу, поред ћерке Кнеза Павла - Јелисавете, са породицом; и представника државног врха на челу са председником Србије г. Томиславом Николићем, присуствовали су и представници европских краљевских породица, представници градске управе Лозане, кнез Никола Карађорђевић и чланови дипломатског кора.

Председник Србије г. Томислав Николић изјавио је да ће полагањем посмртних остатака Кнеза Павла, Кнегиње Олге и Кнежевића Николе Србија скинути са леђа део тешког терета који је - нажалост - сама натоварила на себе.

,,Коначно ће наћи мир у Цркви коју је саградио Краљ Петар Први Карађорђевић. Данас ћемо да скинемо са леђа део тешког терета који смо себи натоварили сами када смо се заслепљени садашњошћу одрекли поштовања вредне прошлости'', поручио је Николић.

Говор Председника Србије Господина Томислава Николића

Кнегиња Јелисавета, ћерка Кнеза Павла Карађорђевића, поручила је да је данас исправљена велика неправда и залечена велика рана и захвалила се председнику Србије г. Томиславу Николићу што је њен отац поново у Србији.

,,Сигуран сам да би Кнез Павле волео да види породицу уједињену и искрено се надам да ће му се ускоро придружити и мој отац Краљ Петар који још почива у туђини'', рекао је Престолонаследник Александар Карађорђевић. Према његовим речима, данашњи дан је историјски тренутак за српску краљевску породицу Карађорђевић, али и велики дан за народ и државу.