Одштампајте ову страницу

СЛАВА ЦРКВЕ СВЕТОГ САВЕ НА АЕОРОДРОМУ

После највећег хришћанског празника, Васкрсења Господњег, као и прослављања славе цркве на Бозману, која је посвећена истом празнику, верни народ крагујевачког насеља Аеородром је са својим свештенством, ученицима крагујевачке Богословије и свештеницима из других цркава прославио храмовну славу – Спаљивање Моштију св. Саве (10. мај).

Већ 9. маја увече почело је слављење највећег и најзначајнијег српског светитеља и то свечаном службом бденија коју су посебно увеличали бројни свештеници који су служили, као и ученици крагу-јевачке Богословије својим појањем Богу и Св. Сави.

 

На сам дан Празника Спаљивања Моштију Св. Саве служена је Литургија којом је началствовао протојереј-ставрофор Драгослав Степковић и на којој је проповедао прота Милан Борота.

Овога пута је било скоро 20 свештеника који су служили и то из готово свих крагујевачких Цркава, као и из приградских храмова. Одржана је Славска Литија, колач је пререзан испред Цркве, а овогодишњи колачари – братство храма предали су колач наредном колачару г. Драгану Стефановићу, председнику Светосавске ЦО.

Оно што је посебно увеличало овај догађај је тек завршена фасада Цркве као и Христос Пантократор у централној куполи као почетак друге фазе живописања Цркве на славу Божију и радост свештенства и верног народа.

Све се завршило трпезом љубави у Богословији на којој су били присутни верници, ученици Богословије, као и сви свештеници.

Дејан Ђорђевић, јереј