ОСВЕЋЕЊЕ ВЕЛЕЛЕПНОГ ХРАМА СВЕТЕ ПЕТКЕ У ВИНОГРАДИМА

ОСВЕЋЕЊЕ ХРАМА СВЕТЕ ПЕТКЕ У КРАГУЈЕВЦУ

Ево дана који створи Господ.

Радујмо се и веселимо се у њему.

Ево наше мале Пасхе, дана који нас уз води на небо,

на месту које изабра Господ,

Светом Месту на коме се спајају небо и земља.

 

Дана 16. септембра 2012. године, многобројни народ престоног града Крагујевца слио се на ово Свето Место, парче неба, да присуствује свечаном чину освећења Цркве Свете Петке у крагујевачком насељу Виноградима. Као увод у долазеће литургијско славље наш Епископ је служио свечано бденије уочи кога је донео у овај Свети Храм мошти Светог кнеза Лазара, мученика Косовског. Ова свечана служба обновљења храма припремала нас је на оно што смо годинама са нестрпљењем чекали, чувајући у срцима емоције и духовну инспирацију за овај Свети Догађај. И коначно је освануо дан кога изабра Господ. Чудесна причања и интензивне припреме опуномоћиле су надвремену димензију и перспективу вечног.

После свечаног дочека нашег Архијереја, кога је дочекало многобројно свештенство, преподобно монаштво, ученици Богословије Свети Јован Златоусти и многобројни народ, праћен рипидоносцима и барјактарима, започео је свечани чин освећења Храма. Црква је била претесна да прими верујући народ окупљен око свог Епископа. Окупан и умивен олтарски престо замирисао је предивним благоуханијем које се пронело и раширило кроз наш крагујевачки Калемегдан. После освећења Цркве, наш Владика је са својим свештенством на припремљеној бини одслужио Свету Архијерејску Литургију. У току Свете Литургије Епископ Јован је одликовао старешину храма протонамесника Драгана Брашанца, чином протојерејеја, а свештеника овог храма, Мирољуба Миладиновића, чином протонамесника.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована на бденију уочи освећења

На крају богослужења Владика се обратио верном народу овим речима: "Нека вас овај храм уједињује, братими, мири, сложи, обожи и умножи – што би рекао Свети Николај Жички. Све нам је то потребно. Сваки је храм леп, без обзира колики он био по величини. Али, он је највећи и најлепши онда када народа Божијега има у њему када се свршава Света Литургија. Ви дајете својим присуством, својим молитвама, својим смирењем, својом жртвом лепоту, ви улепшавате и овако украшен и леп храм. Храм вам, браћо и сестре, могу представити као лађу, то је лађа која плови морем и док је море мирно она плови мирно, спокојно и путници су у њој мирни и спокојни, а како је море ћудљиво и не знамо када ће наићи таласи, тако и ми не знамо када ће бура наших слабости, искушења, невоља, патњи и мука да наиђе на нас – и зато имамо храм да у њега улазимо, да се у њему видамо, да у њему кажемо свуда присутном Господу – Господе, у искушењима сам, у невољама сам, помози! Помошће и теби и мени, по вери мојој и твојој, брате и сестро. Није без основа она народна изрека у којој је речено Марку Краљевићу – беж' у цркву Марко, зар не видиш да ћеш да погинеш? Сви који смо у Цркви, који слушамо Цркву, сви смо на путу спасења, ми смо ограђени од ових видљивих и невидљивих непријатеља. Зато је Свети Јован Златоусти упоређивао Цркву са одбрамбеним зидом јер је она заштитни зид. Ако смо ми у том заштитном зиду, шта могу да нам науде они тамо који су изван зида, било да су животиње или непријатељи? Не могу нам ништа док смо унутра у Цркви, али ако изађемо, не дај Боже, из Цркве, онда се ми заиста излажемо опасностима којих није мало у животу и овоме свету. Као што мирна и заштићена лука пружа велику сигурност усидреним бродовима, тако и храм Божији све оне који у њега улазе са вером и страхом Божијим издиже из световних неприлика, даје им могућност да у миру са Богом и са собом, кроз молитву, разговарају. То је оно што вам желим, то је оно што нам поручује данашњи празник, данашња света недеља и овај храм који смо осветили". У својој беседи Владика је објавио верном народу да Светом Храмо оставља на дар светињу, јастучницу на којој су биле положене мошти Свете Петке у истоименој Цркви у румунском граду Јашију, коју је добио као дар од Митрополита Теофана.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Ову духовну свечаност су увеличали својим присуством, ректор крагујевачке Богословије Свети Јован Златоусти протојереј-ставрофор др Зоран крстић, професор Богословског факултета Универзитета у Београду, такође професори Богословског факултета, протојереји – ставрофори др Предраг Пузовић и др Драгомир Сандо, као и многобројно свештенство Епархије шумадијске. После литургијске радости уприличен је богат културно-уметнички програм, који је организован уз помоћ Студентског културног центра, а који су водили вероучитељ Предраг Обровић и госпођица Катарина Ерић.

Програм је отворио глумац Милош Крстовић својом поздравном здравицом, затим су наступили; хор ученика Богословије у Крагујевцу, народни гуслар Раденко Рмуш, глумац Иван Вучковић, певачка група Студенац и етно група Завет. Програм је улепшао фолклорни ансамбл Скц-а.

Свечани ручак за званице организован је у крагујевачком ресторану Каза у веома пријатној атмосфери. У току ручка, Преосвећеном Владици обратио се старешина храма, свештеник Драган Брашанац, који је у свом говору поздравио Владику и све присутне, после чега је Владици уручио поклон Црквене Општине Виноградске, сребрни крст и панагију, захваливши му се се за сва добра и несебичну љубав коју пружа овом Светом Храму и верном народу Шумадије. После тога, Владика је заслужним фирмама, установама и личностима поделио Архијерејске грамате и захвалнице. Орден Вожда Карађорђа заслужио је: г. Миомир Брковић, председник Црквене општине Виноградске. Архијерејске грамате признања којима се сврставају у ред задужбинара храма Свете Петке завредили су: Скупштина града Крагујевца; г. Верољуб Стевановић, градоначелник града Крагујевца; КУЧ КОМПАНИ; Nikom d. o. o; Гусларско друштво Карађорђе; г. Ненад Пантовић, предузеће "ОБИ". Осталим приложницима додељене су Архијерејске грамате признања и Архијерејске захвалнице.

протојереј Драган Брашанац