Одштампајте ову страницу

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У РУДОВЦИМА

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У РУДОВЦИМА Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је 10. септембра 2012. године Свету Архијерејску Литургију у храму Вазнесења Господњег у Рудовцима. Епископу су саслуживали свештеници Колубарско-посавског намесништва јереји, Зоран Ивановић и Небојша Лека, гост из Крагујевца, јереј Душан Мучибабић, на челу са Архијерејским намесником протојерејом – ставрофором Златком Димитријевићем, као и ђакони Иван Антонијевић и Никола Урошевић. Литургијско сабрање употпуњено је појањем црквеног хора “Свети Димитрије” из Лазаревца.

Богонадахнутом беседом Владика Јован се обратио својој духовној деци нагласивши значај и важност вере у нашем животу. Вера је свевидеће око душе која види Бога, иде за Њим и слуша Га, а преко Бога види и свога ближњег. Без вере човек није истински човек већ постоји као празна љуштура. Онај ко има веру све животне недаће и патње прима са смирењем и надом да ће Бог наградити његово трпљење. Надовезавши се на речи светог апостола Павла да је вера основ онога чему се надамо и доказивање онога што не видимо Првојерарх је ону праву, еванђелску веру, која и горе премешта, назвао сусретом са Господом Христом, рекавши да је за за њу најпре потребна добра воља.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Овом приликом шумадијски архипастир са свештеницима Колубарско-посавског намесништва освештао је просторије ОШ “Рудовци” у Рудовцима. Обративши се ученицима и учитељима школе у Рудовцима Владика Јован је истакао значај стицања знања, али и то да се оно постиже слушањем и покоравањем својим учитељима и старешинама. Нагласивши потребу образовања у савременом свету Владика подсећа да се не може свако назвати образованим човеком, већ само онај ко има образа, лика Божијег у себи. Образовати се у хришћанском смислу те речи значи оформити себе као личност. То и јесте призив човеку да се образује по лику Божијем и узраста до пуноће и мере раста Христовога по речима светог апостола Павла. Владика је подсетио да образовање без васпитања није потпуно и да само у њиховом садејству човек постаје заиста мудар. На крају свог обраћања Епископ шумадијски Господин Јован пожелео је ученицима да из школе, као својеврсног храма, излазе као мудри, добри, честити људи, просвећени Духом Светим.

Духовна поука епископа шумадијског Г. Јована

У наставку славља, уследила је трпеза љубави организована залагањем и трудом доскорашњег пароха рудовачког, протојереја Мирослава Филиповића и директора ОШ “Рудовци”, Небојше Делића. Литургијском сабрању и освећењу школе присуствовао је велики број ученика ове образовне институције.

свештеник Владимир Димитријевић