Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ВИШЕВЦУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ВИШЕВЦУНа празник светих мученика Адријана и Наталије, 8 септембра 2012. године, верни народ живописног села Вишевца, родног места вожда Карађорђа, дочекао је са великом духовном радошћу свог Епископа Јована.

Он је у храму посвећеном Светом великомученику Георгију служио Свету Архијерејску Литургију, а саслуживали су му протојереј-ставрофор Драгослав Сенић, Архијерејски намесник рачански протојереј Љубиша Ђураш, протојереј Велибор Јовановић и протонамесник Радослав Стојадиновић, као и ђакони Иван Гашић и Дејан Шишковић.

После прочитаних Јеванђеља шумадијски архипастир је присутном верном народу одржао надахнуту беседу у којој је говорио о истини нагласивши да је сам Исус Христос рекао да је Он пут, истина и живот. Као хришћани треба да волимо истину и да живимо истином. Ко је на Христовом путу, он је на путу истине, а ко није он је на путу лажи и обмане којом обмањује и себе и оне око себе, рекао је Владика. Истина је надахњивала све оне који су страдали за њу, а страдању за неистину никако не можемо приписати било какву вредност, нагласио је у беседи. Христос није устао ни против чега толико као против лажи и лицемерја, што можемо видети из критике упућене фарисејима, али и другим људима тог доба. Тако и данас многи људи користе лажи уместо истине да би оправдали своје слабости и пороке, рекао је Владика наводећи примере пијанства и лицемерја. Он је даље нагласио да је Христос решио оне најбитније недоумице и проблеме који муче и тиште људски дух-питање добра и зла, љубави и мржње, питање правде и неправде, питање човека и Бога у крајњој инстанци.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

После причешћа свештенства рачанског намесништва причестили су се и многи верници из овог краја увеличавајући тиме овај дан дивног духовног сабрања, да би на крају уследила вечера љубави.

Храм Светог великомученика Георгија у Вишевцу је задужбина блаженопочившег Владике шумадијског др Саве Вуковића и освештан је 8. маја 1994. године. Зидана је према пројекту архитекте Радослава Прокића, а иконе на иконостасу је радио А. Стергиу. Десет година после изградње храм је живописан, а зидни живопис је освештао 14. новембра 2004. године Епископ шумадијски Јован.

Горан Живковић, протонамесник