СЕМИНАР СВЕШТЕНСТВА У ЈАГОДИНИ

СЕМИНАР СВЕШТЕНСТВА У ЈАГОДИНИУ четвртак, 6. септембра, када Црква Божија прославља Св. свештеномученика Евтихија и Св. мученицу Сару, у Петропавловској цркви у Јагодини одржан је по благослову Епископа шумадијског Г. Јована семинар свештенства. Семинару су присуствовали свештеници архијерејских намесништва: беличког, рачанског и левачког.

Ово братско сабрање почело је Архијерејском Литургијом коју је служио Преосвећени Владика Јован уз саслуживање свештенства поменутих намесништава. Након прочитаног Јеванђеља, приче о Гадаринском бесомучнику, Владика Јован беседом је подсетио да је прича веома потресна, а у исто време и веома поучна, јер видимо шта бива са човеком када је опседнут нечастивом силом. Видимо како је тај човек мучен, како са једне стране пати и страда, док са друге стране видимо како нас Господ поучава: како је дивно када се човек ослободи сатане и како треба да живи. Из јеванђелске приче видимо да није страдао само тај човек, него да су страдали и други, јер страшно је када човек човека мучи. Много је страшно када ђаво мучи човека, али много је страшније када човек мучи самога себе.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Након Литургије, у сали црквеног дома одржан је семинар на тему: “Пастирска служба у измењеним друштвеним околностима”. Први предавач протојереј-ставрофор др Зоран Крстић говорио је о разлозима одржавања семинара наводећи: недовољно разумевање смисла значаја и одговорности сопствене пастирске службе; неразликовање унутрашње и спољашње црквене проблематике; Црква постоји ради света, а не ради саме себе. Циљ овог семинара био је подстицај новом осмишљавању пастирске службе; буђење жеље за образовањем и напредовањем у појединим сегментима пастирског рада и подизање друштвеног угледа свештеника. Други предавач који се обратио присутнима била је психијатар др Биљана Анђелковић, која је говорила о карактеристикама религиозности савременог човека, истакавши шта је то религиозност, и о заокупљености сопственом личношћу земаљском срећом. Последњи предавачи били су отац Драган Поповић са темом: Проблем бола, патњи и смрти, и отац Немања Младеновић са темом: Конкретни пастирски приступ брачним проблемима. На крају, присутнима се краћом поуком обратио и Преосвећени Владика, говорећи о значају одржавања оваквих семинара, пожелевши да их буде и више у данима који су пред нама.

Далибор Нићифоровић, ђакон