ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА БАШТИНА ПРАВОСЛАВЉА

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА БАШТИНА ПРАВОСЛАВЉАУ епархијској Сали у порти Саборне цркве у Крагујевцу у четвртак 31. августа 2012. године отворена је изложба Баштина Православља, у организацији Завода за заштиту споменика града Крагујевца. Ова изложба представља још један у низу догађаја у оквиру III Госпојинских свечаности, које су почеле 23. августа и трајаће до 21. септембра 2012. године.

На почетку скупа хор свештеника Саборне цркве отпојао је тропар Велике Госпојине В рождествје дјевство, а затим је свестеник Саборног храма јереј Зоран Врбашки поздравио све присутне говорећи о значају Православне цркве као чувару баштине наших предака и великом труду и љубави Завода за заштиту да се та баштина сачува. На крају је најавио директора ове градске установе господина Драгана Минића.

Директор Минић се, поздравивши све присутне, најпре захвалио Преосвећеном владици Јовану и свестенству Саборног храма на гостопримству, а потом и управи града Крагујевца на покровитељству манифестације Гопојинских свечаности у оквиру којих се организује ова изложба. Затим је подробније објаснио изложене паное и предмете говорећи детаљно о сваком од њих, након чега је уследило разгледање изложених предмета.