Одштампајте ову страницу

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У ЛАПОВУ

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У ЛАПОВУНа празник светог мученика Калиника и мученице Серафиме, 11. августа Епископ шумадијски Јован је у Лапову служио Свету Архијерејску Литургију. Уз саслужење свештеника; протојереј-ставрофор Драгослав Сенић, Архијерејски намесник рачански протојереј Љубиша Ђураш, јереји Милан Ћосић и Миломир Васиљевић као и ђакони Иван Гашић и Дејан Шишковић.

Након прочитаног јеванђељског зачала, Владика је одржао беседу у којој је говорио о веома важној теми, о љубави са једне и мржњи са друге стране. Он је нагласио да се данас термин љубав веома често олако спомиње, иако је љубав у ствари сам Бог, како величанствено наглашава Свети Јован Богослов. Владика је даље напоменуо да љубав ствара, а мржња разара, љубав производи живот, а мржња га убија. Даље је нагласио да често не видимо у чему живимо, да би затим наставио са тумачењем познате реченице већ поменутог апостола Јована из једне од његових посланица у којој он каже да је свако ко мрзи брата свога човекоубица. Мржња је свепорок, рекао је он, и све што је зло у свету долази од мржње. Свако ко мрзи другога, не гледа да уништава само њега, него и самога себе. Она убија и душу и тело, нагласио је Владика у својој беседи, јер свако ко мрзи нема осећај за вечни живот. Онај ко мрзи, претвара љубав у лаж, и не само да у њему нема вечног живота, него он сматра да га нема ни у једном човеку.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

После возгласа „Светиње светима“ причестили су се присутни свештеници, а одмах затим и многобројни присутни верници.

Након Свете Архијерејске Литургије одржан је пригодан културно-уметнички програм подмлатка лаповског фолклора. Исти успешно годинама води господин Дејан Петровић, а затим је уследила трпеза љубави.

Протонамесник Горан Живковић