СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У РАЧИ КРАГУЈЕВАЧКОЈ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У РАЧИ КРАГУЈЕВАЧКОЈВелика духовна радост се осетила 5. августа у Рачи крагујевачкој на празник светих мученика Трофима и Теофила, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију.

Возгласом “Благословено Царство Оца и Сина и Светога Духа” започела је Света Архијерејска Литургија уз саслужење: протојереја-ставрофора Душана Симина и Драгослава Сенића, Архијерејског намесника рачанског протојереја Љубише Ђураша, протојереја Обрена Стојановића, протонамесника Ненада Савића и јереја Милана Ћосића као и ђакона Ивана Гашића и Дејана Шишковића.

Након прочитаног Јеванђеља, шумадијски архипастир је одржао богонадахнуту беседу у којој је протумачио присутном верном народу јеванђељски догађај ходања Господа Исуса Христа по води. Он је нагласио да је кратко потонуће првог апостола, символ онога што свакодневно доживљавамо у животу, те да чим нам недостаје вере самим тим у наша срца се усељава, као и њему, страх у срце. Треба да будемо свесни да је Господ увек уз нас, спреман да нам пружи руку да не потонемо, његова рука је увек испружена. Страх потиче од грешног живота, али зато у Светом Писму пише да љубав изгони страх, нагласио је владика. Треба утврђивати веру јер она је основ нашег живота како каже свети апостол Павле, и не треба се плашити ничега и никога осим Бога. Са друге стране, вера, живот и молитва су неодвојиви, а сумња у човеку је као болест која нас спречава да у другоме видимо лик Божији. Мали је корак од сумње до мржње, рекао је владика да би затим навео познато упоређење цркве са лађом на узбурканом мору. Ваља се држати те лађе јер не постоји човек на овоме свету који може да каже да сам може одолети свим искушењима и невољама овог живота. Такође треба да схватимо да је света Литургија најбоља веронаука, а црква најбоља школа, нагласио је Епископ у својој беседи.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

После причешћивања присутног свештенства, Светом Путиру су у великом броју приступили и верници рачанског краја.

Након Свете Архијерејске Литургије одржан је пригодан културно-уметнички програм у коме је учествовала омладина Раче, да би на крају овог дивног сабрања уследила трпеза љубави.

Протонамесник Горан Живковић