ЗАЈЕДНИЦА ЗЕМЉА ЖИВИХ У БРАЈКОВЦУ ПРОСЛАВИЛА СВОЈУ КРСНУ СЛАВУ

ЗАЈЕДНИЦА ЗЕМЉА ЖИВИХ У БРАЈКОВЦУ ПРОСЛАВИЛА СВОЈУ КРСНУ СЛАВУНа празник полагање часне ризе Пресвете Богородице 15./2. јула 2012. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Архијерејску Литургију у заједници "Земља живих" у Брајковцу. Момци који у овој заједници траже пут спасења од болести зависности, по благослову Његовог Преосвештенства, овај празник прослављају као своју крсну славу. Преосвећени Владика служио је свету Литургију уз саслужење протојереја-ставрофора Гојка Перовића, ректора Богословије "Св. Петра Цетињског" на Цетињу, јеромонаха Исихија, сабрата манастира Ковиљ, протојереја Бранка Ћурчина, пароха у Новом Саду, и протојереја Александра Новаковића,пароха у Лазаревцу и духовника заједнице.

Литургији је присуствовао велики број верника, угледних гостију и свештеника. По благослову Преосвећеног Владике, вернима се пригодном беседом обратио отац Гојко Перовић. Преносећи поздраве и благослов Његовог Високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског Господина Амфилохија, као и верног народа Црне Горе, отац Гојко је најпре подсетио на важност окупљања око "благодатне трпезе Господње" коју нам "Господ даје из љубави Своје, а никако по врлинама и способностима нашим".

Говорећи о еванђелској причи о исцелењу одузетог, отац Гојко је направио паралелу између исцелења одузетога које описује еванђелист Матеј, са одузетима који се невидљивом благодаћу Христовом и бригом Мајке Цркве исцељују у заједници "Земља живих". Укрепљујући оне који кроз заједницу траже исцелење од одузетости животне, управо се користи Христовим речима упућеним одузетоме из еванђеља "Не бој се, чедо", подсећајући и њих и све присутне да иако оптерећени најразличитијим бригама свакодневним, да се "молимо да дођемо у познање Истине, да нас Бог види, и ми да видимо Бога" и да се имајући благослов Христов не бојимо, јер "страх није својствен хришћанима и ако га има у нама морамо преиспитати нашу веру".

По завршетку свете Литургије, Његово Преосвештенство је , за несебичну помоћ заједници "Земља живих" у Брајковцу, без које би свакодневни живот у истој био изузетно тежак, Архијерејском граматом признања одликовао господина Драгана Алимпијевића, доскорашњег директора ЈПКП ЛАЗАРЕВАЦ, а од недавно председника ГО Лазаревац, затим господина Небојишу Ћерана, директора ПДРБ "КОЛУБАРА" , господина Радосава Чворовића и господина Дејана Јанковића, предузетнике из Лазаревца као и господина Др Милорада Пантелића, директора предузећа "КОЛУБАРА-МЕТАЛ". Архијерејску захвалницу Преосвећени Владика доделио је удружењу пчелара "Будућност" из Лазаревца.

Беседа оца Гојка Перовића

Као продужетак литургијског славља а по резању славског колача Владика Јован је благословио трпезу љубави, коју су момци из заједнице уз помоћ верних из Лазаревца и Брајковца, припремили за све госте. У току трпезе Владику и све госте поздравио је, пригодним гусларским песмама, истакнути гуслар из Лазаревца господин Горан Грба.

свештеник Владимир Стојковић