КАНОНСКА ПОСЕТА ВЛАДИКЕ ЈОВАНА ЦРВКИ У ЦЕРОВЦУ

КАНОНСКА ПОСЕТА ВЛАДИКЕ ЈОВАНА ЦРВКИ У ЦЕРОВЦУУ пету недељу по Духовима, 8. јула 2012. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у селу Церовцу код Смедеревске Паланке. Литургијско сабрање у храму Силаска Светог Духа на апостоле почело је у 9 часова, а Епископу су саслуживали: архијерејски намесник протојереј-ставрофор Никола Гвоздић, јереји Срђан Ковачевић, Ненад Петровић и Дејан Ненадовић. Храм који се налази у идиличном окружењу нетакнуте природе био је испуњен верним народом који је дошао да дочека свог Архипастира.

Након читања Светог Јеванђеља Владика Јован се пригодном беседом обратио верном народу овог краја. Данашње јеванђеље опомиње човека на његову будност, опомиње га да стражи над собом. У супротном можемо постати плен нашем непријатељу, који је и непријатељ Божији, а то је ђаво. Он користи сву слабост људску да би овладао човеком. На то нас опомиње и данашње, па и свакодневно јеванђеље; позива нас на опрезност, на разумност, на верност Богу и свему ономе што је у Богу. Морамо бити трезвени како бисмо чули реч Божију, јер уколико је не будемо чули, ми ћемо чути реч онога другога. Нема половичности, нема средњег пута, већ, пут који води у Царство небеско, и пут који води у вечне муке, у пакао. Ако у нама нема Бога, онда је пакао у нама, нема трећег, као што каже Свети Јустин Ћелијски да када се отвори Јеванђеље Господа Исуса Христа две личности стану пред човека, Бог и ђаво. Боголика душа човека тражи и чезне да буде уз Бога, али слабост људске природе нас вуче ка оној другој страни. И зато је живот хришћанина непрестана борба, борба да се определимо хоћемо ли у добро пристати и добро чинити, или у зло и у злу живети. Другим речима, или смо уз Бога, или уз онога којем наш народ ни име неће да каже.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Након Свете Литургије, уследила је Трпеза љубави уприличена од стране протојереја Раденка Гавриловића, пароха церовачког и његових благочестивих парохијана.

јереј Ненад Петровић