Одштампајте ову страницу

НЕМЕНИКУЋЕ – МАНАСТИР ТРЕСИЈЕ

Од Ивандана до Петровдана у Космају

Неменикуће«Дани Милована Видаковића 2007» – књиге под липама манастира Тресије – завршна свечаност у порти неменикућке цркве – преосвећени епископ шумадијски Јован са народом у Неменикућу.

Знаменити српски писац прве половине деветнаестог столећа, Милован Видаковић, рођен у Неменикућу, а преминуо у Пешти, ево пуних дванаест година, именом својим за свако поштовање, окупља велики број становника Космаја, црквене служитеље и великодостојнике, јавне и културне посленике Србије. «Дани Милована Видаковића» временом су постали незаобилазан духовни, културни и уметнички празници двају подкосмајских храмова. Од ове године те свечаности нераскидиво су повезане са програмом «Вековник благодарја», којим се обележава седам столећа од настанка, триста година од обнове и седам деценија од настојања да манастир Тресије постане угледни «Духовник» садашњих и будућих генерација.

На Ивањдан, 7. јула, мноштво света присуствовало је Светој празничној литургији, да би, затим, у оквиру програма «Под липама манастира Тресије» слушало надахнуто предавање вероучитеља Николе Симића «Задужбине – стражари нашег народа». Победници прошлогодишњег сабора фрулаша под Космајем, Небојша и Бојана Брдарић, као и ученице основне школе «Милорад Мића Марковић» из Мале Иванче, колоплетом изворних српских песама изазвали су наглашену пажњу препуне порте манастира Тресије за представљање нових књига Библиотеке града Београда и издавача из Сопота и Младеновца. Док је културно-уметничко друштво «Весели космајци» приводило крају ивањдански програм, отпочеле су рад Ликовна колонија «Неменикуће 2007» и «Иконописачка радионица манастира Тресије» под руководством Војина Милосављевића, којима је и ове године гостопримство пружио старешина манастира, архимандрит Јован. Поздрављајући учеснике програма, уметнике, књижевнике, издаваче и многобројне госте, отац Јован је подсетио на то да знамените датуме наше прошлости ваља у памћењу сачувати и достојно обележавати. У противном: «Без вере и страха у Свевишњег Бога, Мајку Божију и Свете архангеле, заштитнике ове свете обитељи, наше трајање би се претворило у дотрајавање, а за тако нешто нико не би смео да предузме одговорност и огроман грех» - рекао је старешина манастира.

Завршну свечаност, у спомен на првог српског романописца, Милована Видаковића, о Петровдану, 12. јула поред цркве Светих апостола Петра и Павла, отворио је дечији хор веронауке из Сопота, у присуству његовог преосвештенства владике шумадијског Господина Јована и православних свештеника из балканских држава који су били у званичној посети епархији шумадијској, монаштва и свештенства космајског намесништва и многобројних житеља подкосмајских села, Србије и Београда, као и гостију из дијаспоре. Библиотека града Београда, библиотека «Милован Видаковић» из Сопота, Скупштина општине Сопот, црквена општина Неменикуће, Центар за културу Сопот и предузеће «Графико», потрудили су се да приреде пригодан уметнички програм.

Доктор Славенко Терзић беседио је о делу Милована Видаковића упућујући на потребу пажљивог ишчитавања његових, посебно религиозних спевова, као и на то да данашње време никога не ослобађа потребе да се враћа књигама знаменитог космајца. Домаћин славе, протојереј Љубиша Смиљковић, у осврту на дело Милована Видаковића, издвојио је речи светог Јефрема који каже: «Као што чаша хладне воде у време врућине пружа освежење, тако и Божанска слова освежавају душу» - и додао поуку Исака Сирина: «Увек се труди да ти уста изговарају добре речи и буди уверен да те нико неће вређати. Увреда рађа увреду, а благослов – благослов».

Глумац Петар Краљ, тумачећи лик Неменикућанина Толе Манојловића, према записима Моме Димића, женска певачка група «Моба» са традиционалним српским песмама и фолклорни ансамбли из Сопота и Влашке, оповргли су уврежено мишљење како су програми високих естетских стандарда привилегија метрополе. На то упућује и изузетно интересовање окупљеног народа за радове «Иконописачке радионице Тресије» и ликовне колоније «Неменикуће 2007».

Свечаност «Дани Милована Видаковића» између Ивањдана и Петровдана у Космају завршене су речима домаћина, протојереја Љубише Смиљковића: «Ако оно што радиш чиниш чиста срца, не гледај шта ће други о томе говорити» и молитвом Свевишњем Богу, којом је пожелео присутнима добро здравље и личну срећу како би и наредних година уживали у благодатима космајске Свете Горе.

Љубиша Смиљковић, протојереј