ЧЕТРНАЕСТ ГОДИНА ОД УПОКОЈЕЊА МОНАХИЊЕ ЈЕЛИСАВЕТЕ

ЧЕТРНАЕСТ ГОДИНА ОД УПОКОЈЕЊА МОНАХИЊЕ ЈЕЛИСАВЕТЕНа дан Светих мученика, Леонтија, Ипатија и Теодула, 1. јула 2012. године, Његово Преосвештенство, Епископ Шумадијски, Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Никољу, у храму посвећеном преносу моштију Светог Николе.

Епископу су саслуживали Архијерејски намесник опленачки протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, настојатељ манастира Саринца, игуман Серафим, са свештеницима и ђаконима Епархије шумадијске.

Свету Архијерејску Литургију је певао хор “Опленац” са сестринством манастира Никоља.

Обративши се верном народу у овој светој обитељи Епископ наглашава како је Бог свемогућ, а то се види у данашњем јеванђељу када Христос лечи капетановог слугу. Ту се види свемоћ Божија, а са друге стране немоћ људска. Када човек завапи Богу искрено, чистим срцем, Бог ће га услишити и наградити, као капетановог слугу.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Морамо се Богу молити за сваког човека на земљи, а не само за себе. Бог није Бог једног човека, већ свих људи на земљи. Какву веру имамо, тако нам се узвраћа. Оно што дајемо, то и добијамо.

После одслужене Свете Архијерејске Литургије, одслужен је парастос у храму и помен на гробу упокојеној монахињи Јелисавети, чије тело почива у вечном блаженству манастирске порте.

Остоја Пешић, ђакон