Одштампајте ову страницу

ПЕТРОВДАНСКИ ВЕЗ

Грошница КрагујевацБлагодарећи Богу за обилну помоћ коју нам пружа да сачувамо од заборава оно што је одувек красило наш благоверни и мученички српски род, и ове 2007. године, а четврту годину за редом, уприличисмо и отворисмо изложбу ручних радова, везених, тканих плетених... која носи назив „Петровдански вез“.

Уочи Храмовне славе Св. Ап. Петра и Павла, Свету литургију је  служио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, уз саслужење крагујевачких свештеника. После  одслужене Св. литургије, отворена је изложба продајног карактера, женских ручних радова. Сав приход је намењен за обнову Св. храма у Грошници.

 

Петровдански вез је основан 2004. године, са намером да се подстакну стари ручни радови који су скоро заборављени, као ткање, везење, плетење, шивење народне ношње. Све са намером да велики део грошничких парохијанки узме учешћа у тој заједници, преносећи тиме знање и млађим нараштајима.

Сви скупа дугујемо велику захвалност  нашем Епископу, за несебичну жртву, коју исказује посећујући нас свеке године и приносећи Св.Литургију. Приликом отварања ове манифестације у свом обраћању учесницима и излагачима је пожелео, да се наше народно предање и умеће и даље негује и чува од заборава. Посебну радост смо доживели у сазнању, да је наш Епископ дао свој Свети Архијерејски благослов да од ове године, девојачко Коло Грошниче парохије преузме на себе ову обавезу у изради и припреми радова. То нам даје искрену наду да ће се наше народно предање у ручним радиностима и даље неговати, усавршавати и чувати од заборава.

Парох Прве парохије грошничке

протонамесник Душан Ц. Илић