САБОРНО ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У РАЈКОВЦУ

САБОРНО ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У РАЈКОВЦУДана 06. 06. 2012. године, по благослову Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована у рајковачкој благовештењској Цркви код Младеновца организовано је литургијско саборно крштење. Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, уз саслужење свештенства Епархије шумадијске.

Жеља младеновачких вероучитеља је била да се деци која похађају веронауку у школама а нису крштена омогући саборно крштење. Владика је ту иницијативу благословио а свештенство рајковачке Цркве је заједно са својим црквеним одбором с прихватило тај изазов.

Напољу на платоу код храма постављена је бина у чијем склопу се налазила ксртионица у виду базена у којој се грејала вода за све оне који ће се крстити. Крштење нису само пожелела деца која иду на веронауку, него је било и ту старијих особа које су се пријавиле за ову Свету Тајну која их прикључује Светој Цркви, тако да је било укупно осамдест и седам особа за крештење, махом деце.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

У својој богонадахнутој беседи Владика Јован је истакао да ако је Васкрсење Христово темељ наше вере, онда је Педесетница круна свега онога што је Господ учинио за спасење рода људскога. На Педесетницу се родила Црква Христова а данас је за Младеновац такође Педесетница. У крштењу дат је Свети програм за спасење како каже наш Владика и садржај хришћанске вере. Сваки крштен човек је апостол, јер апостол је весник Христов. Цитирајући Светог Јована Златоустог да је „крштење венчање Бога са душом човековом“ Епископ Јован је истакао да је то велика радост за новокрштене. Као Епископ изразио је благодарност јер се данас Црква увећела.

Због заслуга Владика је старешину благовештењског храма оца Александра Марковића одликовао протопрезвитерским чином.

Такође, Епископ Јован је уручио архијерејску грамату признања угоститељском раднику господину Радету Драговићу који је несебично подржао целокупно литургијско сабрање тако што је учинио да сви учесници буду и учесници трпезе љубави коју је он великодушно спремио.

Петар Лесковац ђакон

ФОТОГАЛЕРИЈА 1











 

ФОТОГАЛЕРИЈА 2









 

 

 

 

ФОТОГАЛЕРИЈА 3