ПРВА “ДУХОВСКА СМОТРА” КРАГУЈЕВАЧКИХ ХОРОВА

ПРВА “ДУХОВСКА СМОТРА” КРАГУЈЕВАЧКИХ ХОРОВА“У појању казује народ побожна осећања своја. Појање уздиже душу човечију к Богу, а срце топи у дубокој смерности. Јесмо ли поносити, појање нас опомиње на смерност, јесмо ли тужни, утеха нам је у појању; јесмо ли у невољи, то нам појање улива у срце надежду у Свемогућега. Све се то казује у појању, и ми сви то осећамо. Јер у појању народ говори своме Творцу из срца, говори како осећа, а осећање је разумљиви језик за свакога.

Та је снага и у нашем црквеном појању, јер оно казује дубока побожна осећања, казује славу и хвалу Творцу, казује како се народ наш нада у безграничну милост оца небесног. Појање наше све то казује, јер је оно истекло из срца нашега народа, или хисторички да кажемо, оно је наслеђено добро нашега народа, које се у духу његовом претопило према осећању срца његовога.”

Корнелије Станковић, из књиге “Православно црквено појање у србског народа”, у Бечу о Васкрсу, 1862.

У четвртак, 31. маја 2012. године, у храму Светог Саве Српског на Аеродрому, са почетком од 20 сати, одржала се прва “Духовска смотра” крагујевачких хорова, у организацији Духовно-образовног центра Свети Јован Златоусти.

У уметничком делу програма, наступило је осам крагујевачких хорова, интерпретирајући публици бисере богослужбеног и духовног појања. Те вечери, публици су се представили : Дечији хор “Свети Симеон Мироточиви”, Мешовити хор ФИЛУМ-а, АКХ “Лицеум”, Хор Младих Саборне цркве, Катедрални октет “Свети Роман Мелод”, Мешовити хор музичке школе “Кир Стефан Србин”, Мешовити хор музичке школе “Инструментаријум”, Хор богословије Светог Јована Златоустог.

На радост публике, динамично су се смењивала дела најпознатијих српских и руских композитора православне хармонске музике, као и древни напеви византијског појања. За сам крај, сви хорови, отпевали су химну Светом Сави, патрону храма, који је те вечери одисао озареним лицима бројних суграђана.

Након уметничког дела програма, организатор је, уз несебичну подршку донатора , уприличио послужење за публику и извођаче. Читавом догађају, посебну лепоту дао је и сам простор где се смотра одржала, као и идеја организатора, да наступе хорова, звуком и сликом, пренесе делу публике која је те вечери своје место пронашла на платоу испред самог храма.

Духовно- образовни центар ће и у наредном периоду, настојати да оваквим и сличним догађајима, обогаћује духовно-културне садржаје Крагујевца, и епархије шумадијске.

Предраг Обровић, вероучитељ